Katri Raik Kohtla-Järve abilinnapea Niina Aleksejevale: "Valetada ei ole ilus!" (1)

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katri Raik leiab, et eksamite tulemused ei anna paraku põhjust öelda, et Kohtla-Järve koolides oleks eesti keele õpetamisega kõik väga hästi, nagu väidab abilinnapea Niina Aleksejeva.
Katri Raik leiab, et eksamite tulemused ei anna paraku põhjust öelda, et Kohtla-Järve koolides oleks eesti keele õpetamisega kõik väga hästi, nagu väidab abilinnapea Niina Aleksejeva. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Sotside nimekirjast riigikogusse valitud praeguse valitsuse siseminister ja endine Narva kolledži direktor Katri Raik leiab, et Kohtla-Järve abilinnapea Niina Aleksejeva valetab, kui kinnitab, et selle linna koolides on eesti keele keele õpetamisega kõik hästi. 

Laupäevases Põhjarannikus ilmunud intervjuus kinnitas ligemale paarkümmend aastat Kohtla-Järve hariduse eest vastutava abilinnapea ametis olev Niina Aleksejeva, et linna koolides on eesti keele õpetamisega kõik superhästi. 

Katri Raigi sõnul näitab see intervjuu, et sisuliselt on proua Aleksejeva läbivalt eestikeelse gümnaasiumi startimiseks valmis. "Siit jääb üle teha järeldus, et Keskerakonna juhtivpoliitikud, sealhulgas haridusminister on tänase haridusmudeli eest seistes valel teel. Siit edasi jääb ülse leida (eestlasest) direktor ja (eestlastest) õpetajad ning 1. septembril 2019 on idalinna haridus eestikeelne. Tehtud!" märkis Raik.

Samas tõi ta kurva tõsiasjana välja, et kui vaadata viimase kolme aasta põhikooli lõpueksamite tulemusi, siis selgub, et Kohtla-Järve seitsmes venekeelses põhikoolis sooritab vaid iga teine või heal juhul kolmest õpilasest kaks eesti keele eksami tasemeeksami tasemele B1. "Selgituseks, et see on sama keeletase, mida Eestis eeldatakse kodakondsuse taotlemiseks. Oskaja saab hakkama küll tuttavates olukordades, kuid täies mahus eestikeelseks õppeks on keeletase ebapiisav ning haridusse jäävad lüngad," selgitas ta. 

Katri Raik leiab, et eesti keele ja selle õppimisega ei ole kahjuks Kohtla-Järvel hästi.  "Proua Aleksejeva, valetada ei ole ilus," märkis Raik.

Niina Aleksejeva.
Niina Aleksejeva. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Niina Aleksejeva lükkas Põhjarannikus ilmunud intervjuus ümber väite, et venekeelsetes põhikoolides läheb  eesti keele õpetamine raskelt. "Kuidas raskelt? Kelle hinnang see on? Kes seda ütles?" oli Aleksejeva hämmingus sellisest küsimusest ning lisas, et hinnang, et eesti keele õpetamine käib halvasti, ei ole õige. "Nii hindavad inimesed, kes ei tea sellest mitte midagi."

Aleksejeva sõnul näitab praktika, et Kohtla-Järvel läheb kõik suurepäraselt: keelekümblus areneb, lasteaedades on samuti keelekümbluse rühmad, eestikeelne õpe toimib. "Meil on praegu lasteaedades 97 rühma ja neist 26 on keelekümblusrühmad. Minu arvates ja ka teiste spetsialistide hinnangul, kes tegelevad selle teemaga nii Innoves kui haridus- ja teadusministeeriumis, on meie linnas kõik super. Ütlen veel kord: super," kinnitas ta.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles