Hendrik Agur − koolipapa, lendur, muusik ja palju muud

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hendrik Agur on Gustav Adolfi gümnaasiumi laiendamiseks rajatud uue koolimaja katuseterrassil, mis valmis 2017. aastal. Eesti tuntuma ja mainekama kooli õpilaste arvu peaaegu kahekordistamine tekitas tuliseid kirgi ning põhjustas konflikte kooli vilistlaskogu ja osa lastevanematega. Nad pelgasid, et hiidkooli rajamine viib alla õppekvaliteedi. Aguril oli aga hoiak, et edukad koolid peavad just laienedes kergitama üldist haridustaset. Tänavuse aasta alguses pakkus ta välja, et pealinna tuleks luua koguni 3000 õpilasega hiidkool. Tallinna vanalinna lähedale Kalamajja rajatud koolimaja sai vägev − sinna paigaldati isegi Norrast annetusena saadud orel.  Eelmise aasta lõpus otsustas Agur lahkuda kooli eesotsast, kus ta oli olnud 13 aastat, ja siirdus tööle haridusministeeriumisse. Ühtlasi lahkus ta ka erakonnast Eesti 200, kus ta jõudis olla vaid mõned kuud. Kuni eelmise sügiseni oli ta üle seitsme aasta Isamaa liige. Ta on olnud ka Viljandimaa Karksi vallavolikogu esimees.
Hendrik Agur on Gustav Adolfi gümnaasiumi laiendamiseks rajatud uue koolimaja katuseterrassil, mis valmis 2017. aastal. Eesti tuntuma ja mainekama kooli õpilaste arvu peaaegu kahekordistamine tekitas tuliseid kirgi ning põhjustas konflikte kooli vilistlaskogu ja osa lastevanematega. Nad pelgasid, et hiidkooli rajamine viib alla õppekvaliteedi. Aguril oli aga hoiak, et edukad koolid peavad just laienedes kergitama üldist haridustaset. Tänavuse aasta alguses pakkus ta välja, et pealinna tuleks luua koguni 3000 õpilasega hiidkool. Tallinna vanalinna lähedale Kalamajja rajatud koolimaja sai vägev − sinna paigaldati isegi Norrast annetusena saadud orel. Eelmise aasta lõpus otsustas Agur lahkuda kooli eesotsast, kus ta oli olnud 13 aastat, ja siirdus tööle haridusministeeriumisse. Ühtlasi lahkus ta ka erakonnast Eesti 200, kus ta jõudis olla vaid mõned kuud. Kuni eelmise sügiseni oli ta üle seitsme aasta Isamaa liige. Ta on olnud ka Viljandimaa Karksi vallavolikogu esimees. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Kohtla-Järve riigigümnaasiumi direktoriks valitud 53aastasel Hendrik Aguril on seljataga värvikas elukäik, kuhu mahuvad 13 aastat Eesti mainekama kooli Gustav Adolfi gümnaasiumi eesotsas, selle laiendamine ja uue koolimaja rajamine, aga lisaks ka sellised hobid nagu lendamine, muusika, poliitika, sport ja palju muud.  

Muusika on olnud Tallinna pedagoogilises instituudis orkestrijuhiks õppinud Hendrik Aguri suur hobi kogu elu. Tema direktorikabinetiski seisis mitu kontrabassi. Kogu ühiskonna pani aasta tagasi kihama Aguri eestvõtmisel Gustav Adolfi gümnaasiumi korraldatud nõukogude estraadimuusika kontsert "Krasnaja strela". Ta ise tunnistas "Ringvaates", et sai selle kontserdi ümber puhkenud kirgede möllu tõttu nii toetusavaldusi kui ka otseseid ähvardusi. "Krasnaja strela" oli vaid üks paljudest kontsertidest, mille Gustav Adolfi gümnaasiumi õpilased ja vilistlased on aastate jooksul ette valmistanud. Eesti tuntumatel lavadel on esitatud kontserte Pink Floydi, Led Zeppelini ja teiste maailmakuulsate bändide repertuaarist, samuti tehti eraldi kava näiteks "Entel-tenteli" lauludest. Ja tavapäraselt oli laval ikka ka Agur ise, basskitarr kaelas.
Muusika on olnud Tallinna pedagoogilises instituudis orkestrijuhiks õppinud Hendrik Aguri suur hobi kogu elu. Tema direktorikabinetiski seisis mitu kontrabassi. Kogu ühiskonna pani aasta tagasi kihama Aguri eestvõtmisel Gustav Adolfi gümnaasiumi korraldatud nõukogude estraadimuusika kontsert "Krasnaja strela". Ta ise tunnistas "Ringvaates", et sai selle kontserdi ümber puhkenud kirgede möllu tõttu nii toetusavaldusi kui ka otseseid ähvardusi. "Krasnaja strela" oli vaid üks paljudest kontsertidest, mille Gustav Adolfi gümnaasiumi õpilased ja vilistlased on aastate jooksul ette valmistanud. Eesti tuntumatel lavadel on esitatud kontserte Pink Floydi, Led Zeppelini ja teiste maailmakuulsate bändide repertuaarist, samuti tehti eraldi kava näiteks "Entel-tenteli" lauludest. Ja tavapäraselt oli laval ikka ka Agur ise, basskitarr kaelas. Foto: Madis Sinivee / Postimees

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps ütles ETV teisipäevaõhtuses saates "Esimene stuudio", kus ta avalikustas Kohtla-Järve riigigümnaasiumi direktori nime, et valik on väga huvitav.  "Valik on Tallinnast väga kuulus koolipapa − Hendrik Agur ise on otsustanud selle julge sammu astuda. Ministeerium on teda väga toetamas," kinnitas minister. "Kindlasti on ta selline inimene, kes suudab oma karakteri ja julgusega teha sellest [riigigümnaasiumist] midagi fantastilist. Ja tõestada ära, et ka selles kogukonnas, kus 85 protsenti ja enam räägib vene keelt, on võimalik motiveerida inimesi õppima heas eesti keeles."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles