Nitrofert koondab kõik 426 töötajat

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nitroferdi tehas kolib Eestist ära.
Nitroferdi tehas kolib Eestist ära. Foto: Peeter Lilleväli

Aastaid tagasi tootmise peatanud, kuid siiani töötajaid palgal hoidev Kohtla-Järvel asuv väetisetootja Nitrofert, koondab sügisel kõik 426 töötajat. 

Nitroferdi juhatuse liige Aleksei Nikolajev kinnitas  Põhjarannikule kõigi töötajate koondamist. Ta selgitas, et kuna väljavaateid väetiste maailmaturuhindade tõusuks ning tootmiskulude vähendamiseks pole, siis ei jää midagi muud üle, kui ka töötajatele töölepingud üles öelda. Olgugi, et tehas pole juba kaks aastat midagi tootnud, on iga kuu kulutatud töötajate palkade maksmiseks üle 400 000 euro.

Töötukassa sai teate suurkoondamisest kolmapäeva õhtul. "See oli ikka selline pauk, mis võttis kohe sõnatuks," tõdes töötukassa Jõhvi büroo juhataja Reet Arju lisades, et nii ulatuslik koondamine oli Ida-Virumaal viimati palju aastaid tagasi Kreenholmis.

Töötajate koondamine toimub ajavahemikus septembrist novembrini. Koondatate nimekirjades on põhiliselt erinevate seadmete operaatorid, aparaaditöölised, lukksepad, masinistid, elektrimontöörid ja mitmete teiste elukutsete esindajad.

Arju sõnul kavatseb töötukassa korraldada Nitroferdis infopäevi, et selgitada inimestele, kuidas töötukassa saab neid aidada. "Tõenäoliselt teeme ka väikese messi, kus viime koondatavad inimesed kokku nende tööandjatega, kes võiksid sellised ametioskustega töötajaid vajada," sõnas ta lisades, et paljud Nitroferdi inimesed on samas ettevõttes töötanud aastakümneid  ja neile uue töökoha leidmine on üsna keeruline.

Kuuldused selle, kohta et Nitrofert plaanib kõigi töötajate koondamist levisid juba kuu aega tagasi. Juuni keskel tõdes Nikolajev Põhjarannikule, et palga maksmisega tekkis lühiajaline viivitus, kuid eitas tookord samas resoluutselt väiteid töötajate koondamisest ja tehase hingusele minekust.

Nikolajev märkis juuni kesel, et vaatamata sellele, et tehas juba pikka aega seisab, toimib seal endiselt veevarustus- ja kanalisatsioonisüsteem, on olemas elektrivarustus ning kõik seadmed on töökorras. "Kõiki seadmeid on tarvis kontrollida ja hooldada ning meil töötab praegu 430 inimest," märkis Nikolajev. "Pealegi on meiega seotud ettevõtted, kellelt me teenuseid ostame ja kes meilt teenuseid ostavad, nii et tehast niisama lihtsalt kinni panna, nagu kuulujuttude levitajad arvavad, ei ole võimalik."

Samuti kinnitas ta tookord, et  mingit käsku tehas sulgeda ei ole ta tehase omanikelt saanud. "Ootame edasi, võib-olla turg tõuseb. Tehase töötajatel on, millega tegelda: nagu ma juba ütlesin, on vaja seadmeid töökorras hoida, midagi puhastada, värvida ja kohati sanitaarremonti teha,"märkis  ta kolm nädalat tagasi.

Esimest korda peatas Nitrofert pikemaks ajaks tootmistegevus 2009. aasta veebruaris. Tehase oli ooterežiimil ja jätkas töötajatele palga maksmist kolm ja pool aastat.  2012. aasta lõpus taastas Nitrofert tootmise, kuid 2013. aasta augustis peatas selle  taas.

Nitrofert kuulub  Ukraina oligarhi Dmitro Firtaši keemiakontserni Ostchem, mille mitmed tehased on tänavu samuti tootmise peatanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles