Mäetaguse koolis kangutatakse taas direktorit

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülle Tõnurist juhib Mäetaguse kooli teist õppeaastat. Kui kaua ta ametis jätkab, on koolipidaja ehk vallavõimude otsustada.
Ülle Tõnurist juhib Mäetaguse kooli teist õppeaastat. Kui kaua ta ametis jätkab, on koolipidaja ehk vallavõimude otsustada. Foto: Matti Kämärä

Kahe ja poole aasta jooksul on Mäetagusel üritatud vabaneda kahest koolijuhist. Kui allkirjade kogumise Tarmo Valgepea mahavõtmiseks algatasid lastevanemad, siis pöördumine praeguse direktori Ülle Tõnuristi vastu tuli õpetajatelt. Asjaosalised ei avalikusta, milles rahulolematus seisneb.

Mäetaguse vallavanem Tauno Võhmar ei soovinud avaldada koolist laekunud pöördumise täpset sisu, öeldes vaid, et rahulolematus on seotud kooli juhtimisega.

"Ma ei taha läbi lehe detailidesse minna − see on organisatsioonisisene asi. Võin ainult avaldada oma seisukoha. Organisatsioon peab olema hästi juhitud ja inimesed, kes seal tööd teevad, peavad tundma, et nad on õiged inimesed õiges rollis. Kui vastastikune usaldus ja hoolivus saavutatakse olemasoleva juhiga, on hästi, kui ei saavutata, tulevad muudatused. Probleem tuleb igal juhul lahendada, seda ei saa jätta õhku."

Võhmari kinnitusel ei ole vallavalitsusel tagataskus inimest, kellega praegust direktorit asendada.

"Seda ei saa lahendada sõrmenipsuga, et meil on täna probleem ja vahetame kohe inimese välja. Oluline on rääkida asjad selgeks ja anda mingi periood, tõestamaks, kas on võimalik ühiselt edasi liikuda või tuleb viisakalt ja inimlikult lahku minna."

Võhmar lisas, et kuna ta on vallavanemana ametis lühikest aega (alates sellest kevadest  toim.), ei tea ta, kui pikalt on rahulolematus kestnud.

"Ma ei ole sellesse kaevunud. Lahendamata küsimusi on vist olnud ka varem ja võib-olla on emotsioone üles kütnud uue eelarve tegemine, aga kindlasti pole see sellest põhjustatud. Rohkem on see omavahelise suhtlemise teema."

Sisu jääb saladuseks

Õpetajate usaldusisik, klassiõpetaja Helgi Koppel ei avalikustanud ajalehele ei pöördumises loetletud etteheiteid ega allkirja andnud kolleegide arvu. "Arvame, et saame probleemid lahendatud, kui meie ja koolipidaja omavahel suhtleme."

Pöördumise sisu ei soovinud kommenteerida ka kooli muusikaõpetuse õpetaja Anu Kaljusaar, kes sellele alla ei kirjutanud.

"Las kommenteerivad need, kes selle algatasid. Minul direktorile pretensioone ei ole ja meie koostöö on kenasti laabunud. Ajan oma asja ja ehk on asi selles, et olen ka koolimajas nurgataguses olekus − minu klass on aula taga. Võib-olla ma ei taju kõike, mis toimub. Minu tööd pole direktor seganud ja seetõttu tegin nii, nagu õigeks pidasin," rääkis Kaljusaar.

Ülle Tõnurist ei soostunud tema vastu suunatud pöördumist kommenteerima. Põhjarannikule teadaolevalt on talle töörahu taastamiseks antud aega aasta lõpuni.

Tõnurist juhib Mäetaguse kooli eelmisest õppeaastast. Põhjarannik kirjutas 2014. aasta suvel, et Mäetaguse vald leidis koolijuhi korduskonkursiga ning valituks osutus kohalik inimene, kes tollal õpetas Viru vanglas eesti keelt ja pidas keeleinspektsioonis inspektori ametit. Mäetaguse kooliga oli Tõnurist seni seotud sel viisil, et juhtis lastevanemate esindajana kooli hoolekogu.

"Lootsin väga, et direktor tuleb koolipere hulgast, ja kui seda ei juhtunud, siis leidsin, et see võib olla mulle väljakutse," ütles ta toona Põhjarannikule.

Tõnurist arvas pärast enda direktoriks valimist, et kool peaks edasi arenema senisest rahulikumas tempos. "Revolutsioonilised pöörded on koolis juba ära tehtud. Kindlasti tuleb hakata tegema tugevat tööd lastevanematega, kes on koolist natukene eemale peletatud."

Torm veeklaasis?

Kooli hoolekogu aseesimees Andrus Aamer kinnitas, et lastevanematel uue koolijuhiga probleeme pole.

Just Aamer oli see, kes 2013. aasta kevadel algatas allkirjade kogumise tollase direktori Tarmo Valgepea vastu. Nõudmisele koolijuht välja vahetada kirjutas alla üle 200 inimese. Valgepeale heideti ette diktaatorlikku juhtimisstiili.

Praeguse direktori Ülle Tõnuristi kohta on Aameri teada tulnud õpetajatelt kaks pöördumist. "Ühe sisu oli, et Ülle on diktaator, teises jällegi süüdistati, et ta ei keela, käse, poo ega lase. Poliitikat siit otsida ei tasu, pigem on põhjus selles, et naiste kollektiivis on alati intriigid. Ise arvan, et Ülle on liiga pehme olnud."

Aamer lisas, et kui koolile valiti uut direktorit, pooldas tema valimiskomisjoni liikmena, et koolijuht peab olema kohalik elanik või tulema kollektiivist. "Lastevanemad, kellega olen suhelnud, on praeguse koolijuhiga suures osas rahul. Koostöö on olemas ja vanemad on kooli tagasi tulnud − kui on mingi üritus, siis ei mahu enam saali ära."

Nii nagu Aamer, pole õpetajate pöördumist näinud ka hoolekogu esimees Kai Lepik. "Olen kuulnud ainult kõlakaid, aga selle põhjal on raske kommenteerida, kas tegemist on tormiga veeklaasis või millegi enamaga. Väga raske on ka hoolekogus arutada midagi, mille kohta pole meile infot tulnud."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles