Sinimäe vaatetorn kadus pildilt

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinimäe vaatetorn oli nii lagunenud, et see otsustati lammutati. 

MATI MÄNNISALU
Sinimäe vaatetorn oli nii lagunenud, et see otsustati lammutati. MATI MÄNNISALU Foto: Põhjarannik

2008. aastal püsti pandud ja kolm aastat tagasi suurema remondi läbi teinud Sinimäe vaatetorni tugipostid murdusid ning ohtlikuks muutunud torn lammutati. 

Sinimäe vaatetorniga on algusest peale mõneti probleeme olnud.

Kõigepealt ei suudetud seda esimesel katsel 2008. aasta novembris püsti upitada − kraana jõud jäi nõrgaks. Alles teisel katsel, kaks kuud hiljem läks õnneks ja torn sikutati õigesse asendisse.

Lõhkumised tornis ja selle ümbruses ei lasknud end kaua oodata. Järjekindlalt parandas toonane Vaivara vallavalitsus lõhutut, järjekindlalt leidus uusi lõhkujaid. Torn siiski püsis ja oli väga populaarne. Pole ka ime − 84,6 meetrit üle merepinna ulatuvale Pargimäele püstitatud 24meetrisest tornist avanesid imelised vaated Vaivara vallale ja merele.

2015. aasta suvel võeti ette remont, mis torni külastajatele kümmekonnaks päevaks sulges.  Suhteliselt tagasihoidliku raha eest loodeti tornile viis kuni kümme aastat ajapikendust anda. Torni ehitanud AS Kurmik töötles puitdetaile niiskuse vastu ja vahetas mõned elemendid välja, põhjaliku uuenduskuuri läbis vaatetorni trepp.

Imet ei sündinud

Unistatud kümmet ega loodetud viitki aastat lisaaega polnud tornile praavitamisele vaatamata antud.

"Kevadel purunes kõigepealt üks lõunapoolne post, üritasime seda küll ajutiselt toestada, aga torn oli selle purunemise tõttu juba pisut vertikaalist välja vajunud, raskus jaotus ümber ja purunes ka teine lõunapoolne post," rääkis Narva-Jõesuu aselinnapea Mati Männisalu.

Päris ootamatult see purunemine ei tulnud. Juba kolm aastat tagasi oli neil postidel kahjustusi näha, muu hulgas arvukatest poltühendustest sisse pääsenud vee tõttu.

"Nägime küll, et need lagunemisprotsessid on sees, aga töötlesime poste vastavate vahenditega ja lootsime, et need protsessid jäävad pidama. Isegi dreenid panime sisse, et vesi välja jookseks. Kahjuks ei kandnud meie head kavatsused vilja," tõdes Männisalu.

Nüüd, kui tornil jalad alt läksid, ei mõeldud esimese asjana muidugi kohe lammutamisele, vaid uuriti kõigepealt võimalusi taastada.

"Välja tuleks vahetada üle 50% kandvatest detailidest. Ja kuidas seda teha? Arutasime, et kõigepealt tuleks torn langetada, siis detailid välja vahetada ja torn uuesti püsti ajada. Ehitaja ütles, et seda see torn välja ei kannataks; detailid tuleks vahetada püstises asendis ehk kraana peaks tööde ajal torni üleval hoidma, rääkis Männisalu − nii et isegi kui rahale mitte mõelda, poleks selline taastamine kokkuvõttes tulemuslik. Pool torni oleks ju ikka vana.

"Me ei saa riskida sellega, et 40tonnine torn kellelegi kaela kukub," otsustati lammutamise kasuks.

Ükskord tuleb uus 

Riigimetsa majandamise keskuse puidust vaatetornidega hästi kursis olev Heinar Juuse on öelnud, et seesuguste puittornide eluiga on keskmiselt 15 aastat: uus torn peaks 8-9 aastat ilma remontimata püsima, seejärel on vaja igal aastal midagi teha.

Sinimäe vaatetorn ei kestnud kümmet aastatki, remonti vajas juba seitsmendal aastal.

"Raske öelda, mis selle põhjus on. Võib-olla sõltub torni eluiga ka asukohast − meie torn oli metsaga kaetud alal, võimalik, et seal on niiskust rohkem; avatud maastikul kuivaks see vihmade järel kiiresti ära. Küllap polnud ka puit kõige parem; projektirahaga me seda tookord tegime, siis käib ju alati ajaga võidu jooksmine ja pole iga kord võimalik parimat otsida ja oodata," arutles Mati Männisalu.

Praegu torni ehitama asudes oleks tarkust kõvasti rohkem. Kindlasti valitaks süvaimmutatud puit, kindlasti ei tehtaks nii palju poltühendusi, kust vesi hästi sisse pääseb. Päris kindlasti kaalutaks, kas mitte hoopis terastorni kasuks otsustada.

Praegu uut torni ehitama ei hakata, sel aastalgi ei hakata.

Paari-kolme järgmise aasta perspektiivis peab Männisalu uut torni aga vägagi tõenäoliseks.

Praegu on käsil alles vana torni lammutamine.

"Meremäele ehitati samasugune vaatetorn samal ajal kui meilegi. See demonteeriti samal aastal, kui meie enda oma remontisime. Nii et Sinimäe torn pidas päris hästi vastu," leidis Männisalu ka midagi positiivset.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles