Tugev tuul mattis poolkoksimägede ümbruse paksu tolmupilve

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reede õhtupoolikul oli poolkoksimägede ümbrus tihkesse tolmu mähkunud. PEETER LILLEVÄLI
Reede õhtupoolikul oli poolkoksimägede ümbrus tihkesse tolmu mähkunud. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Reedesed tugevad tuulepuhangud keerutasid Kohtla-Järve poolkoksimägedelt lendu teralisi tolmupilvi, mis lähiümbruses nähtavuse nullilähedaseks muutsid; elamuteni tolm õnneks ei küündinud, küll aga kannatasid Nitroferdi kontoriruumid.  

Kui ASi Nitrofert töötajad reede keskpäeval − pühade-eelne lühendatud tööpäev ju − kontorist lahkusid, jäid neist maha tavapärases korras kabinetid.

Esmaspäeval taas tööle tulles ootas ees paras õudus.

"Põrandad, seinad, laed, aknad, töölauad, paberid ja tehnika on kõik õlise tahmakihiga kaetud," kirjeldas ettevõtte kantseleijuhataja Zinaida Nikitina. "Me ei saa tööle hakatagi, sest kusagile ei tohi vastu puutuda, kusagile ei saa istuda, isegi hingata on raske. Kõigepealt peame siin koristama; et kõik puhtaks saada, kulub päevi."

Nikitina sõnul on Nitroferdi töötajad juba harjunud, et tuulega kandub poolkoksimägedelt nendeni tolmu. Midagi nii hullu aastakümneid selles ettevõttes töötanud naine aga ei mäleta.

"Kõige hullemas olukorras oli väravavalve, kes pidi selles tolmupilves ju tööpostil edasi olema," lausus Nikitina, kelle sõnul võeti isegi gaasimaskid kasutusele.

Nitroferdi inimesed kutsusid eile kohale keskkonnainspektorid ning kogusid ruumide sisepindadelt saasta kokku, et seda terviseametis analüüsida lasta − mis aine see on, millega inimesed olid sunnitud kokku puutuma, mida sisse hingama.

Valus teraline tolm

"See ei olnud lihtsalt tolm, vaid valus ja terav teraline tolm − pilti tehes ei saanud õieti silmi lahtigi hoida," rääkis mägede naabruses tegutseva OÜ Järve Biopuhastus tootmisdirektor Andra Pärnamäe, kes reedel töölt koju sõitma hakates tohutut tolmupilve märkas ja seda pildistama asus.

Pärnamäe hinnangul liikusid tolmupilved Nitroferdi suunas nii suletud poolkoksimägedelt kui ka VKG poolkoksiladestult.

"Tuul oli selline huvitav: kümme minutit keerutas ja tolmutas hirmsasti, siis läks õhk järsku − plaksti! − selgeks ja puhtaks ning natukese aja pärast lõi uuesti tolmu üles," rääkis ta. "Nii hullu asja pole mina enne näinud; mäe enda peal on tolmu keerutanud küll, aga mitte seda tolmu niimoodi kaugemale visanud."

Kohtla-Järvel Kalevi tänavas asuv automaatseirejaam neil tolmutundidel mingeid normide ületamisi ei näidanud. Ka keskkonnainspektsioon ei saanud neil päevil Kohtla-Järvelt ainsatki tolmuga seotud kaebust.

"Esimene ja ainuke kaebus tuligi täna hommikul Nitroferdist," ütles inspektsiooni Ida-Virumaa büroo juhataja Käthlyn Lizdenis, kelle sõnul tolmasid nii suletud poolkoksimäed kui ka VKG ladestusala.

Tolmu vastu ei saagi?

Suletud poolkoksimägede tolmu vastu ei saagi midagi ette võtta − kuni seal kunagi taimkate tekib.

Tegelikult pole midagi ette võtta ka VKG poolkoksiprügilaga.

"Töötasime sellel tolmamise ajal tavarežiimil, ka kastmisauto töötas kogu selle aja. Niisutame pidevalt nii ladestusala kui teid, mida mööda autod sõidavad," rääkis VKG keskkonnaosakonna juhataja Erika Sulg.

Tema sõnul on selge, et kogu 140hektarilist prügilaala kasta pole võimalik: "Tavaolukorras tolmavad meil peamiselt teed, aga kevad oli pikalt väga kuiv ja nüüd tõusis tolmu kogu alalt. Suletud osadel pole hüdrokülv selle kuivaga lihtsalt tärganud."

"Võtame Nitroferdist saadud info teadmiseks ja helistame ka VKGsse," ei näinud ka Käthlyn Lizdenis võimalust edaspidi selliseid olukordi vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles