Kaitseliit tähistab neljapäeval Tõnissoni samba juures ümmargust juubelit

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alutaguse maleva juhatuse liige Kalev Naur räägib neljapäeva õhtul Tõnissoni samba juures toimuval rivistusel Alutaguse maleva ajaloost. PEETER LILLEVÄLI
Alutaguse maleva juhatuse liige Kalev Naur räägib neljapäeva õhtul Tõnissoni samba juures toimuval rivistusel Alutaguse maleva ajaloost. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Kaitseliit, mille asutamisest möödub 11. novembril 100 aastat, tähistab sünnipäeva näituse avamisega Iisaku muuseumis ning piduliku rivistusega kindral Tõnissoni ausamba juures, mis sai tähtpäevaks uue valgustuse.

Pidulik rivistus Jõhvi keskväljakul algab neljapäeval kell 18. Sellega tähistatakse nii kaitseliidu asutamise 100. aastapäeva kui ka Jõhvi kui garnisonilinna 90. aastapäeva. "Teeme väikese ülevaate sellest, milline on olnud kaitseliidu Narva maleva ajalugu, räägime kindral Tõnissonist ja tema tähtsusest kaitseliidu tegevuses," rääkis rivistusel ajalugu tutvustav Alutaguse maleva juhatuse liige Kalev Naur.

Narva malev on ainus malev, mida 1990ndatel ei taastatud. Tema järglaseks sai Alutaguse malev, kelle koosseisu kuulub nüüd Narva malevkond. "Nii et meie Alutaguse malev on alles noor, võib pidada oma 27. aastapäeva," ütles Naur, kelle sõnul on selliseid uusi malevkondi nagu Alutagusel veel ka Jõgeval, Põlvas ja Raplas. Jõhvi kuulus toona aga hoopis Viru maleva koosseisu. Narvas oli sama suur malev, kuid 1991. aastal seda poliitilistel põhjustel taasluua ei saanud. "Toona ei saanud. Nüüd juba saaks," rääkis Naur, kes lubas, et kõikidest nendest teemadest tuleb pidulikul rivistusel, kus lisaks kaitseliidule osaleb ka Viru pataljon, juttu. Kõik see toimub õhtuhämaruses, kus kindral Tõnissoni monument on sellest sügisest paremini valgustatud.

Seda, milline on olnud kaitseliidu ajalugu Ida-Virumaa piirides, näeb aga ka Iisaku muuseumis, kus teisipäeval avati Alutaguse maleva ajaloost rääkiv näitus.

"See kohalike kaitseliitlaste kokku pandud näitus, mis kooneb natuke meie, aga peamiselt kaitseliidu ja erakogudest saadud materjalidest, on tunnustamist väärt," kutsus Iisaku muuseumi pedagoog Anne Nurgamaa üles näitust külastama. Näitus, kus saab näha mitmesuguseid vorme, medaleid, fotosid ja dokumente, on muuseumis üleval kuni veebruari lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles