Lüganuse vald otsustab kolmapäeval Uus-Kiviõli kaevandusloa üle

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonia kaevandus.
MATTI KÄMÄRÄ
Estonia kaevandus. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Lüganuse vald kutsus esmaspäeval kokku rahvakoosoleku, et uurida inimeste arvamust Uus-Kiviõli kaevanduse kaevandusloa kohta. Otsuse, kuidas edasi minna, teeb vald kolmapäeval.  

Keskkonnaamet on pöördunud Lüganuse valla poole, et saada omavalitsuse arvamust Uus-Kiviõli kaevandamisloa kohta. 2011. aastal esitas tollane Maidla omavalitsus selle kohta juba positiivse arvamuse koos omapoolsete nõudmistega, mis pandi kirja valla ning Enefit Kaevanduste koostööleppesse, kuid toonase loa tühistas riigikohus 2017. aasta veebruaris. Eesti Energia esitas uue, veidi muudetud kaevandusloa taotluse, mille kohta oodatakse omavalitsuse arvamust.

Arvamust kaevandamisloa kohta küsis keskkonnaamet Lüganuse vallalt juba eelmisel aastal. Siis palus vald arvamuse koostamiseks pikendust. Nüüd on kukkumas järgmine tärmin ning vallal tuleb otsustada, kas küsida veel kord pikendust või esitada positiivne arvamus. Lüganuse volikogu keskkonna- ja maaelukomisjoni juht Enno Vinni andis eilsel koosolekul keskkonnaametile ja vallavalitsusele üle rohkem kui saja allkirjaga pöördumise, kus leiti, et pigem tuleks küsida pikendust ning teha veel lisauuringuid. "Vallavalitsus tellis Lüganuse lubjakivikarjääri häiringute väljaselgitamiseks uuringu ja see annab ülevaatliku pildi inimeste hirmudest ja võimalikest häiringutest. Arvestades mastaapide vahesid, oleks oluline see uuring ka Uus-Kiviõli puhul teha," ütles Vinni, lisades, et selliseid häringu-uuringuid ei osanud nad toona, kui esimese loa kohta arvamust küsiti, nõuda. Nüüd on teadlikkus paranenud.

Samuti leiab Vinni, et nad ei saa positiivset arvamust anda enne, kui täidetud on koostööleppe punktid selles, mis puudutas Aidu karjääri sulgemistöid.

Keskkonnaameti maapõue peaspetsialist Tiit Rahe ütles, et amet kindlasti arvestab pikenduse küsimisega, kui see on hästi põhjendatud, ning ka lisauuringute vajadusega, kui on veel valdkondi, mis on uurimata, või kui seniste uuringute puhul võib arvata, et neist ei piisa. "Aga tuletan meelde, et me lähtume siiski seadustest ning ei saa lõpmatuseni protsessi pikendada. Pealegi on Uus-Kiviõli kohta tehtud väga palju uuringuid, mis katavad kõiki valdkondi ning on inimestele kättesaadavad."

Kolmapäeval kogunev Lüganuse volikogu peab otsustama, kas nad riskivad sellega, et keskkonnaamet neile pikendust ei anna, või esitavad kaevandusloa kohta arvamuse koos praegustel uuringutel põhinevate leevendusmeetmete nõudmisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles