Valaste vaateplatvorm lasti õhku

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhkamine kukutas vaateplatvormi koos vundamendiga alla orgu.  TEELE TUUNA
Lõhkamine kukutas vaateplatvormi koos vundamendiga alla orgu. TEELE TUUNA Foto: Põhjarannik

Sel nädalal kukutati Valaste vana vaateplatvorm lõhkamisega sügavikku; tuleval nädalal lõigatakse see tükkideks ja tõstetakse jupphaaval üles.

"Kõik läks plaanipäraselt, miski muu lõhkamise tõttu kannatada ei saanud," kinnitas Valaste joa matkaraja ja trepistiku ehituse peatöövõtja OÜ Nordpont projektijuht Maksim Sarajev.

"Algne plaan nägi ette platvormi kraanaga ülestõstmist, aga olukorda lähemalt uurides tekkis meil kartus, et sel moel võib platvorm kõige täiega alla kukkuda ja ka üleval oleva kraana endaga kaasa tõmmata. Lõhkamise käigus sai meie kartus kinnitust: kui platvormi üleval hoidvat metalli lõhkamisega läbi lõigati, sõitis kogu platvorm koos vundamendiga alla. Ehk siis vundamenti hoidiski veel ainult see metallist raam paigal," tõdes Sarajev.

"Lõhketööd silla kukutamiseks tegi osaühing Voglers Eesti tööstuslike lõhkeainetega kahes järgus, ettevalmistusaeg ja planeerimine kestis umbes kaks kuud," rääkis lõhkemeister Teele Tuuna.

Maksim Sarajev ütles, et platvormi hakatakse all orus tükkideks lõikama ja seejärel kraanaga tükkhaaval üles tõstma tuleval nädalal.

Uuel nädalal jõuab kohale ka viimane veel puudu olev jupp ehk kahemeetrine platvorm.

"Trepi ja uue torni vahele jääva osa pidime projekti järgi remontima − puhastama ja värvima. Lähemalt vaadates ilmnes, et seda pole võimalik taastada ja see tuleb uuega asendada. See kaks meetrit pole iseenesest suur asi, aga võtab aega: projekteerida, valmistada, tsinkida ja kohapeal paika panna."

Sarajev ütles, et matkaraja Ontika-poolne ots on peaaegu valmis, ainult mõned trepikäsipuud on veel puudu. Valaste-poolses otsas on tehtud 60−70 protsenti töödest, sealhulgas uuendatud ka metalltreppideni viiv betoontrepp.

"Olenevalt ilmast võib joapoolses otsas platsi korrastamine ja haljastamine osaliselt kevadeks jääda, aga see ei võta siis enam palju aega. Palusime vallalt natuke ajapikendust, uus tähtaeg on 15. detsember ja selleks ajaks jõuame valmis küll."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles