Kiviõli linnajuhid jäid paika

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli linnapea Dmitri Dmitrijev jäi tänu umbusaldusest puudu jäänud ühele häälele eile ametisse. Kas tema jätkamist võiks mõjutada 13 inimese lahkumine Keskerakonnast, näitab aeg.
Kiviõli linnapea Dmitri Dmitrijev jäi tänu umbusaldusest puudu jäänud ühele häälele eile ametisse. Kas tema jätkamist võiks mõjutada 13 inimese lahkumine Keskerakonnast, näitab aeg. Foto: Matti Kämärä

Ehkki neljapäeval jäid ühehäälse enamusega ametisse nii Kiviõli volikogu esimees kui Kiviõli linnavalitsus eesotsas linnapeaga, on Keskerakond Kiviõlis saanud tugeva hoobi - parteist lahkusid nii abilinnapea ja osakonna juht Risto Lindeberg kui umbusaldust toetanud Tiit Kuusmik.

Neljapäeval toimunud Kiviõli volikogu istungil lõppesid kõigi kolme - volikogu esimehe Eldur Lainjärve, volikogu aseesimehe Hille Ilvese ja linnapea Dmitri Dmitrijevi juhitava linnavalitsuse umbusaldusavalduste hääletused ühesuguse tulemusega. Linnajuhtide umbusaldamist pooldas kaheksa volikogu liiget, mis oli ühe hääle võrra vähem kui vaja.

Õhuke jää

Kiviõli linnapea Dmitri Dmitrijevi sõnul on poliitiline olukord Kiviõlis nii ebastabiilne, et veel enne volikogu istungi algust oli võimalus, et umbusaldus siiski läbi läheb, sama tõenäoline kui see, et ta läbi ei lähe. "Seis on väga segane ja ülekaal on väga väikene," tunnistas ta.

Kui kevadel toimunud umbusaldusavaldusel hääletas kaks liiget Dmitrijevi juhitud linnavalitsuse vastu, siis nüüd nad umbusaldusavaldusega kaasa ei läinud. Nagu ka ükski teine keskerakondlane peale Tiit Kuusmiku ja Igor Smirnovi. Umbusaldust toetasid lisaks neile veel kolm Reformierakonna ja kolm IRLi liiget.

"Kahjuks on olukord Kiviõlis praegu selline, et inimesed tegelevad poliitikaga ning linnas toimuv on muutunud täiesti teisejärguliseks," ütles ta ning tõi näiteks linna arengukava uuendamise, kuhu volikogult ei laekunud mitte ühtegi muudatusettepanekut ja ükski volikogu liikmetest ei osalenud ka linnale olulise dokumendi avalikul arutelul.

"Koostööl on palju eri vorme. Kahjuks ei näe ma soovi koostöö tegemiseks," vihjas Dmitrijev umbusalduse põhjusele.

Pole volikoguga seotud

Kuidas võiks Keskerakonna positsioone linnas mõjutada 13 keskerakondlase antud lahkumisavaldused, ei osanud Dmitrijev öelda. Samuti polnud ta kursis, kes ta parteikaaslastest on otsustanud erakonnast lahkuda.

Keskerakonna Kiviõli osakonna juhataja Risto Lindebergi sõnul oli lahkujate seas nii volikogu kui linnavalitsuse liikmeid, teiste hulgas ka endine Ida-Virumaa piirkonna juht Tiit Kuusmik ning ta ise.

Lindebergi sõnul ei mõjuta otsus Keskerakonnast välja astuda kuidagi tema tööd linnavalitsuses. "Ma teen seal tööd samamoodi edasi," kinnitas Lindeberg, et linnavalitsusest ta lahkuda ei kavatse. Kas tema jätkamise abilinnapeana võib küsimärgi alla seada keegi teine, ta öelda ei osanud. "Volikogus võib inimesi loomulikult tagasi kutsuda," ütles ta, lisades, et ehkki lahkujate seas on ka teisi linnavalitsuse liikmeid, ei tohiks parteiline kuuluvus nende edasist tegevust linnas mõjutada.

Hoolimata sellest, et lahkumisavaldused esitati vahetult enne volikogu istungi toimumist, ei ole Lindebergil selle lahkumisotsusega mingit seost. Pigem on see seotud asjadega, mis toimusid erakonna üldkogul. "Me ei tundnud juhatuses mingit tuge, pigem vastupidi. Näiteks kutsuti vahetult enne üldkogu kokku osakonna üldkoosolek, millest juhatus ei teadnud midagi," selgitas Lindeberg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles