Vaivara vald oli kaks päeva võimuvaakumis

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vangerdamise tulemusena valis volikogu uus koosseis eile endi etteotsa endise vallavanema ning nädala pärast kinnitab vallavanemaks tõenäoliselt endise volikogu juhi.
Vangerdamise tulemusena valis volikogu uus koosseis eile endi etteotsa endise vallavanema ning nädala pärast kinnitab vallavanemaks tõenäoliselt endise volikogu juhi. Foto: Alar Tasa

Vaivara vallavolikogu ei suutnud märtsi lõpuks eelarvet vastu võtta ning saadeti tegutsemisvõimetuna laiali; eilsest lahkus ametist ka vallavanem.

Pühapäeval, 1. aprillil teatas Vaivara valla valimiskomisjon vallavolikogu liikmete volituste lõppemisest, kuna märtsi lõpuks polnud suudetud eelarvet vastu võtta. Samal päeval määrati uued volikogu liikmed, keda kaks ja pool aastat tagasi valimistel toetas kokku vähem kui veerand vallas valimas käinutest.

See, et volikogu eelarvet uue eelarveaasta alguseks vastu ei suuda võtta, sai selgeks juba volikogu viimasel, 1. märtsil toimunud istungil, kus oli päevakorras eelarve teine lugemine ja vastuvõtmine.

Vastuseks istungil ette loetud volikogu kuue liikme algatatud umbusaldusele vallavalitsuse vastu võttis vallavanem Veikko Luhalaid eelarve eelnõu tagasi. Põhjustena nimetas ta valla arengukava ja eelarvestrateegia puudumist, mis takistab kavas olevaid investeeringuid.

Volikogu endine esimees Heiki Luts kinnitas, et põhjusena on see täiesti arvestatav: "Praegune arengukava kehtib veel selle aasta lõpuni. Veemajanduse projektide jaoks on vaja laenu võtta, aga seda ei anna meile keegi, kui meil ei ole esitada kogu laenuperioodi ajal kehtivat arengukava. Nii see kava kui eelarvestrateegia oleks 2. aprilliks valmis olnud, aga opositsioon seiskas nende koostamise."

Volikogu põhja lasta

Vaivara endine vallavanem Veikko Luhalaid tunnistas, et on eelmise aasta lõpust saati volikogu opositsiooni provotseerinud.

"Augustis, kui mulle esimene nurjunud umbusaldusavaldus esitati, sain aru, et ega mind rahule jäeta. Jaanuaris oli selge, et selleks, et valda päästa - et saaksime eelarvestrateegia ja arengukava -, tuleb volikogu see koosseis koos minuga põhja lasta."

Provotseerimaks opositsionääre enda vastu välja astuma, taotles Luhalaid Keskerakonna nelja liikme erakonnast väljaheitmist - põhjusel, et nad teda kui sama erakonna liiget umbusaldada soovisid. Väljaheitmine ajendas uue umbusaldamise, hoolimata sellest, et Luhalaid esitas avalduse ise ametist lahkumiseks.

"Kui 1. märtsi istungil poleks uut umbusaldusavaldust esitatud, poleks ma eelarvet tagasi võtnud," ütles ta.

Opositsioonil oma arusaam

31. märtsil kogunesid volikogu kuus opositsioonisaadikut mõlemad umbusaldamised algatanud volikogu liikme Arne Pilvari kutsel vallaeelarvet vastu võtma. Istungi protokollile kirjutas Pilvar alla kui volikogu liige volikogu esimehe ülesannetes.

Seaduse kohaselt on õigus volikogu kokku kutsuda volikogu esimehel, aseesimehel või vanimal liikmel. "Kui ükski neist volikogu kokku ei kutsu, siis läheb see õigus edasi vanuselt järgmisele liikmele ja siis omakorda järgmisele," tõlgendas volikogu eelmises koosseisus vanuselt kolmandal kohal olnud Pilvar seadust endale sobivalt ega näe probleemi selles, et keegi pole talle volikogu kokkukutsumiseks volitusi andnud.

Ka leidis Pilvar, et volikogule juba esitatud eelarve eelnõu pole vallavanemal õigus tagasi võtta, ehkki nii seadus kui valla põhimäärus väidavad vastupidist. Pilvari sõnul lähtusid nad eelarvet vastu võttes teisest seadusest, mis sellist võimalust ette ei näe.

Pilvar ei välistanud, et volikogu endise koosseisu kuus liiget vaidlustavad valla valimiskomisjoni otsuse volikogu laiali saata.

Maasekretär Eve Easti sõnul polnud Arne Pilvaril volitusi volikogu kokku kutsuda. Vallavanemal oli eelarve eelnõu tagasivõtmiseks seaduslik õigus, mistõttu volikogu seda hiljem enam menetleda poleks saanud.

Vallajuhid vahetavad kohad

Vaivara vallavolikogu uus koosseis pidas eile õhtul oma esimese istungi, kus valiti volikogu esimeheks Veikko Luhalaid ja aseesimeheks Aleksandr Pahhomov. Rohkem kandidaate nendele ametikohtadele ei esitatud.

Istungi eel ütles Luhalaid volikogu teistele liikmetele, et kavatseb järgmisel istungil esitada vallavanema kandidaadiks volikogu esimehe ametikohalt lahkunud Heiki Lutsu ning teeb ettepaneku nimetada ametisse kohe ka valitsuse liikmed. "Pakun välja need viis volikogu eelmise koosseisu liiget, kes olid lõpuni meiega," ütles ta.

Volikogu tuleb järgmine kord kokku tuleval esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles