Orul jäi seitse maja külma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orul elavad pooled elanikud soojas, teine pool külmetab enda või võõraste võlgade tõttu.
Orul elavad pooled elanikud soojas, teine pool külmetab enda või võõraste võlgade tõttu. Foto: Peeter Lilleväli

Möödunud nädalal hakati Oru linnaosas kütma, ent osa elanikest on soojuseta jäetud kuni võlgnevuste likvideerimiseni.

Linnaosa soojavarustaja, munitsipaalettevõte Oru Kodu, oli gaasi eest võlgu 46 000 eurot ja Eesti Gaas keeldus enne kogu summa tasumist Oru katlamaja gaasiga varustamast. Võlgnevuse katteks eraldati linna eelarvest 30 000 eurot.

Praeguseks on elanike võlgnevuste olukord vähe muutunud. Seetõttu pidid lapsed kohalikus lasteaias külmetama. Möödunud nädalal jõudis gaas siiski katlamajja. "Linn esitas garantiikirja ja praegu on lasteaias, klubis ja võlgadeta majades soe," selgitas aselinnapea Viktoria Tsventarnaja. "Aga need majad, kus on võlgnevused, ei saa sooja enne, kui inimesed oma võlad likvideerivad."

Korrektsed maksjad kaebavad

Külma on jäetud seitse maja, kus elab ka lastega peresid, kel soojavõlga ei ole. Oru lasteaia juhataja Svetlana Loginova sõnul ei käi haiguse tõttu lasteaias hetkel 57 lapsest peaaegu pooled.

"Kuigi meil on nüüd toad soojad, võib kodudes võib teine olukord. Loomulikult jäävad lapsed külmetushaigustesse. Kui nad paranevad, siis ehk saavad lasteaias sooja," märkis juhataja.

Abilinnapea Oru linnaosas Stanislav Bet tunnistas, et olukord on halb ning kohusetundlikult arveid maksnud inimesed pahandavad ja kaebavad õigusega. "Hakkame uurima võimalusi taastada soojavarustus kasvõi mõnes trepikojas, kus on kõige vähem võlglasi," ütles Bet.

Küte on praegu 11 majas, kus on loodud korteriühistud ja võlgnevusi pole.

Oru Kodu töös on puudujääke

Viktoria Tsventarnaja arvates on Orul kogunenud suurtes soojavõlgaes osaliselt süüdi ka Oru Kodu juht Ülar Nuggis. Läinud nädalal Tsventarnaja koguni hoiatas, et kui Oru Kodu ei saa probleemist ise jagu, tuleb kaaluda ettevõtte juhtkonna väljavahetamist.

"See oleks kõige lihtsam, tegelgu võlgnikega ja maksku linnale võlad," ütles Tsventarnaja eile Põhjarannikule. "Ettevõttest võib muidugi aru saada, sest neil on majandustegevuses muidki muresid, kuid prioriteediks peavad jääma soojusvarustus ja selle eest maksmine."

Aselinnapea leiab, et ka abilinnapea Stanislav Beti töö elanikkonnaga on puudulik. "Lihtsam on öelda, et Orul on madal maksedistsipliin, et seal on rahvas vaene. Kuid võlgnikega tuleb tegelda sihipäraselt. See osa elanikest, kes ei suuda maksta, võib ju saada sotsiaalabi," märkis Tsventarnaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles