Valaste joa ilu ei pääse vaatama

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valaste juga on tänavusel külmal ajal imelisi vaatepilte pakkunud.
Valaste juga on tänavusel külmal ajal imelisi vaatepilte pakkunud. Foto: Matti Kämärä

Valaste juga on sel talvel külmade tulekust saati korduvalt hämmastavalt ilusaid vaatepilte pakkunud, paraku on nende nautijaid vähe, sest vaatama lihtsalt ei pääse.  

"Platvormi aegadega võrreldes käib siin rahvast ikka tükk maad vähem," tõdes joaäärset kaldapealset haldava MTÜ Kirde-Eesti Puhkerajad juhatuse liige Indrek Arming. "Neil aastatel, kui veel alla vaateplatvormile pääses, oli see tõeline turismimagnet, mis turismimarsruutidesse endastmõistetavalt sisse oli kirjutatud, ja busse peatus siin hästi palju. Nüüd pole bussidest enam juttugi; need, kes autoga seda teed satuvad sõitma, vahel ikka peavad kinni ja lähevad kalda peale vaatama."

Armingu sõnul on vaateplatvormi kadumine ühe maakonna olulisema vaatamisväärsuse suhtes hästi rusuvalt mõjunud.

"Üritame treppi puhtana hoida, et vähemalt kalda servale saaks minna, aga see pole asi, mille pärast keegi eraldi kohale hakkaks tulema."

Keerdtrepp avatuks 

Arming leiab, et põhimõtteliselt võiks kaldast laskuvad metallist keerdtrepid avada, nii et huvilised saaksid neist alla ja teiselt poolt jälle üles tagasi ronida.

"Need metalltrepid pole mitte mingil määral ohtlikud," kinnitas ta. "Meie ehitusprojekt näeb ette, et neidsamu treppe kasutatakse tulevikus ka matkaraja jaoks. Selle asemel, et metalltreppidele pääsu ülevalt piirata, võiks piirde hoopis treppide alumisse otsa panna, et seal ohutu oleks. Nii tekiks mingigi liikumisvõimalus ja see aitaks turismi osaltki tagasi tuua."

Selleks, et juga paremini näha, läheb osa inimesi praegu üle purde teisele poole oja ja vaatab sealt alla. Armingu hinnangul on see metalltrepil liikumisest märksa ohtlikum: "Märjal ajal on seal ikka väga libe."

Kohtla vallavanem Etti Kagarov ütles, et tema toetab treppide avamist, valla ehitusnõunik aga pelgab, et see võiks liiga ohtlik olla.

"Ootame kevade ära, siis saab alla minna ja hinnata, millised on võimalused treppide alumine ots ohutuks piirata."

Vana eeskirja kammitsais 

Vaateplatvormi jäänused on kavas joa juurest ära viia matkaraja projekti käigus.

Matkaraja projekt ootab kaitseala uut kaitse-eeskirja, mis seal ehitama lubaks hakata. Ka lammutustöödeks ei saa luba enne uue eeskirja jõustumist.

Kehtiva kaitse-eeskirja järgi poleks tohtinud seda platvormi sinna tegelikult üldse ehitadagi.

"Rikuti seadust, seda kõigi osapoolte - maavalitsuse, vallavalitsuse ja maakonna keskkonnateenistuse nõusolekul," tõdes Kagarov. "Mulle tundub, et keskkonnateenistuse tollane juht Aado Endoja just selle pärast kohast ilma jäigi."

1999. aasta juunis avatud Valaste vaateplatvorm pakkus võimalust juga otsevaates imetleda kuni 2010. aasta aprillini, mil platvorm ohtlikuks tunnistati ja pääs sinna suleti. Teadlaste pakutud tugevdamisvõimalused osutusid väga kalliks ja tulemus olnuks sobimatult tehislik. Platvormi lammutamise maksumuseks hinnati tollal umbes kaks miljonit krooni. Sama aasta sügisel lõigati lahti ja eemaldati ohutuse tagamiseks platvormi treppidega ühendanud jupp.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles