Sinimäe koolimajale pandi nurgakivi

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nurgakivisse müüritavasse vutlarisse asetati peale maakonna- ja vallalehe ka kooli ning lasteaia õpilaste ja töötajate nimekiri ning õpilaste poolt lisati tükk rukkileiba koos viitega omaaegsele Vaivara põllumajanduskoolile.
Nurgakivisse müüritavasse vutlarisse asetati peale maakonna- ja vallalehe ka kooli ning lasteaia õpilaste ja töötajate nimekiri ning õpilaste poolt lisati tükk rukkileiba koos viitega omaaegsele Vaivara põllumajanduskoolile. Foto: Peeter Lilleväli

Vaivaras poolteist aastat tagasi põlenud koolimaja tõttu pausile sunnitud hariduse andmine jätkub juba sel sügisel, kui uksed avab uhiuus kooli ja lasteaeda ühendav hariduskompleks. 

"Olime just koos volikogu esimehe ja abivallavanemaga Tallinnast koju jõudnud, kui kooli direktor meile helistas ning ütles, et koolimaja põleb. Läksime kohe kohale; kool põles ja põles ja põles..." ei saanud Vaivara vallavanem Heiki Luts reedel uuele hariduskompleksile nurgakivi asetades poolteist aaastat tagasi juhtunust mööda vaadata.

Juba järgmisel hommikul helistasid vallamajja Sillamäe linnajuhid ja pakkusid abi - õppigu Vaivara lapsed parema lahenduse leidmiseni Sillamäel.

"Olime sunnitud sügisese koolivaheaja juba septembrisse tooma. Kui tavaliselt õpilased rõõmustavad vaheaja üle, siis see vaheaeg neile rõõmu ei toonud," meenutas Luts.

Vallavõim pidi otsustama, kuidas edasi minna. Oli neidki, kes arvasid, et Vaivara hariduselul on nüüd lõpp.

"Head naabrid asusid meid kohe toetama - nii moraalselt kui materiaalselt," ei jätnud see toetus Lutsu sõnul vallavõimule tegelikult muud võimalust kui koolimaja uuesti üles ehitada. Kuna valla arengukava nägi ette uue lasteaia ehitamise, otsustati need kaks kokku panna ning nüüd kerkibki kooli ja lasteaeda ühendav Vaivara hariduskompleks.

Kool annab vallale kindlust

"Nii nagu ei tohi lõppeda laualt leib, ei tohi katkeda ka haridus. Vaivaras pole see katkenud," heitis kooli direktor Evald Teetlok pilgu ajalukku. "2012. aasta 20. septembri öösel põlenud koolimaja ehitati 1958. aastal, selle eelkäija oli Vaivara valla kihelkonnakool, kus õpetati lapsi 69 aastat. Seda me ei karda, et lapsi ei jätkuks - eelmisel aastal sündis vallas 24 last, eelkoolis käib praegu 13 last, kes sügisel siia uude majja esimesse klassi tulevad."

Otsekui sümbolina liugles selle jutu järel üle ehitusplatsi kolm kurge.

Haridusminister Jevgeni Ossinovski märkis, et väiksemates omavalitsustes ei ole kool pelgalt see koht, kus jagatakse teadmisi, vaid kool on oluline tõestus kogukonna jätkusuutlikkusele. "Võimalus saada põhiharidus oma kodukohas annab kindluse, et sellel vallal on tulevikku."

Maakonna omavalitsusliidu tegevjuhi Urve Eriksoni sõnul on uue koolimaja ehitamine midagi erilist - ajal, kui paljudes väiksemates koolides vaetakse, kas panna uksed kinni juba järgmisel õppeaastal või püsida veel paar aastat.

Toetajaid Tallinnast Saaremaani

"Sinimäel saab hariduselu jälle jalad alla," tundis heameelt Tallinna linnapea Edgar Savisaar. Tallinna linnakantselei oli nimelt esimene, kes Vaivara valda koolimaja põlengu järel toetas, kümne tuhande euroga. Savisaare sõnul kulus linnal selle otsuse tegemiseks 21 tundi.

"See õnnetus, mis teil juhtus, äratas kogu Eestit. On omamoodi sümbol, et me suutsime kaasa aidata selle sünnile, mida siin täna näeme. Kui saame siia koolimaja ja lasteaia, siis samamoodi suudame käima panna ka järgmise etapi, spordihoone ehitamise," kinnitas ta.

Vallavanem Heiki Luts ütles toetajatest rääkides, et enim liigutasid vaivaralasi nende Saaremaa sõprusvalla Lümanda põhikooli õpilaste kogutud annetused.

Eesti Energia Õlitööstuse juht Igor Kond ütles, et Eesti Energia panustab Vaivara laste heasse haridusse: koostöös sihtasutusega Noored Kooli välja kuulutatud konkursile uude kooli reaalainete õpetaja leidmiseks laekus sooviavaldus 15 kandidaadilt. Väljavalituks osutujale, kes hakkab õpetama matemaatikat, keemiat ja füüsikat, maksab energiafirma kahel aastal 3040eurost lisastipendiumi.

"Meil on kindel plaan, et 1. septembril algab selles koolimajas juba õppetöö," kinnitas Heiki Luts.

Ehitajad noogutasid seepeale nõusoleku märgiks.

Kindlustaja kaevati kohtusse 

Vaidlus põlenud koolimaja eest makstud kindlustussumma üle ajendas valda kohtusse pöörduma.

"Ekspert arvutas põlengu tõttu tekkinud kahjusummaks 760 000 eurot, kindlustusfirma maksis vallale välja ainult 520 000 eurot, tuues põhjenduseks, et tegemist oli alakindlustusjuhtumiga" rääkis Vaivara abivallavanem Mati Männisalu.

Tema sõnul oli koolimaja kindlustatud 1,7 miljonile eurole, hoone taastamisväärtuseks hindasid eri eksperdid aga 2,2-2,4 miljonit eurot.

"Vald sõlmis kindlustuslepingu OÜ NB Kindlustusmaakler vahendusel. Maakleril on omakorda vastutuskindlustus, mis tagab, et juhul, kui maakler millegi vastu eksib, ei pea kindlustuse võtja kahju kannatama. Meie lepingu puhul andis vastutuskindlustuse BTA Kindlustuse AS, kellelt taotleme nüüd kohtu kaudu meile maksmata jäetud 240 000 eurot koos viivistega."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles