Narva promenaadil on Euroopa nägu

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaldapromenaadi avamisele oli tulnud rohkelt rahvast ning tseremoonia toimus Päikese väljakul. Hea vaade sellele avanes niinimetatud ülemiselt promenaadilt, mis avati juba aasta varem.
Kaldapromenaadi avamisele oli tulnud rohkelt rahvast ning tseremoonia toimus Päikese väljakul. Hea vaade sellele avanes niinimetatud ülemiselt promenaadilt, mis avati juba aasta varem. Foto: Ilja Smirnov

Narva elanikud ja linna külalised jõudsid uue kaldapromenaadi avamise lõpuks ära oodata. Promenaadi pikkus on ligikaudu kilomeeter ning väliselt oli see valmis juba suve lõpus, kuid projekti puudujäägid ei võimaldanud ehitusplatsilt piirdeid maha võtta ja avamislinti läbi lõigata. Tegelikult on veel praegugi mõningaid kõrvaldamist vajavaid puudusi.

Sajad Narva linna elanikud olid eile tulnud Narva rannapromenaadi avamise tseremooniale. Pidu oli määratud ajale, mil õues juba pimenes, ning uuendatud kaldapealne säras tuledes.

Oma ringkonnas kriitilise meele poolest tuntud pensionär Vladimir oli sellise uuenduse üle linnakeskkonnas ülimalt rõõmus. Vestluses ajakirjanikuga ütles ta, et ka vana kaldapealne ei olnud jalutamiseks halb koht, kuid uus promenaad on lihtsalt suurepärane.

"See on Euroopa nägu," osutas Vladimir promenaadi olulisusele piirijõe kaldal. "See on tõeline kingitus linnale. Hakkame siin nüüd lapselastega jalutamas käima. Ootasime seda juba ammu: me käisime varemgi siin, kuid jalutama meid ei lastud, tähtaegu muudkui muudeti ja muudeti..."

Keeruline projekt

Avamiseks vajaliku ekspluatatsiooniloa on linnavalitsus nüüdseks väljastanud, kuid esialgu mitte kogu promenaadile. Töid tuleb veel jätkata Pimeaia treppidel − Dahlbergi lava juures (Erik Dahlbergi järgi, kes oli 17. sajandi Rootsi insener-fortifikaator, Narva kaitsesüsteemi − bastionide uuendamise projekti autor − I .S.).

"Projekti vea tõttu on tarvis seda natuke ümber teha − ehitada drenaažisüsteem," kirjeldas praegust seisu Narva linna arenduse ja ökonoomika ameti direktor Georgi Ignatov.

Drenaažisüsteemi puudumine tekitab paduvihmade ajal üleujutusi ja territooriumi kahjustusi − nii oli ka möödunud suvel. Linnavalitsuse korralduses on kirjas, et ajutine luba kasutada Dahlbergi lava, treppe ja pinke kehtib kuni drenaažisüsteemi ehitamiseni, kuid mitte kauem kui 2015. aasta 30. juunini.

Narva linnapea Eduard East tunnistas eile avamistseremoonial esinedes, et rannapromenaadi projekt ei olnud lihtne: "Ehitusfirma esindajad võivad kinnitada, et Narva linn ei ole kõige meeldivam partner − ta seisab oma huvide eest kuni lõpuni −, kuid projekt õnnestus siiski ja kõik on suurepärane." Ehitusfirma RTS Infraehitus esindajad eelistasid pidupäeval siiski vaikida.

Töö jätkub

Narva rannapromenaadi arendamise idee sündis 2007. aastal ning sellest ajast peale on projektile kulutatud ligikaudu 5,2 miljonit eurot. Narva linna kulutused moodustavad sellest umbes 0,9 miljonit, ülejäänud raha tuli Euroopa regionaalarengu fondist. Ja kuigi linnapea Eduard East teatas eile toimunud tseremoonial, et see üritus tõmbab suurele projektile joone alla, leiab promenaadi täielik üleandmine tegelikult aset alles järgmisel suvel. Ja asi pole ainult drenaažisüsteemi puudumises.

Projekt saab lõplikult valmis siis, kui skulptor Aivar Simson paigaldab hiljemalt juunis Rootsi terrassile kivist lõvipere, mis on mõeldud lastele meelelahutuseks. Projekti finantseeriv Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus saab alles siis kõik tööd vastu võtta ja tehtud kulutused aktsepteerida. Eile avatud promenaad aga tuleb suvel valmis kujul komisjonile esitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles