Advokaat tahab teada Solovjovi jälitamise saladusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Solovjovi (vasakul) kaitsja Raul Palmaru (paremal) võrdles prokuratuuri sohimängijaga, kes jälitustegevuse dokumente riigisaladusega rüütades endale sobival moel kasutada saab.
Jevgeni Solovjovi (vasakul) kaitsja Raul Palmaru (paremal) võrdles prokuratuuri sohimängijaga, kes jälitustegevuse dokumente riigisaladusega rüütades endale sobival moel kasutada saab. Foto: Peeter Lilleväli

Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjovi advokaat Raul Palmaru nõudis kohtus, et prokuratuur võimaldaks kaitsjatel tutvuda andmetega, mis puudutavad Kohtla-Järve linnavalitsusega seotud korruptsiooniasja uurimise jälitustoiminguid.

Palmaru sellekohasele taotlusele seisis prokurör Kalmer Kask vastu, leides, et jälitustegevusega seonduv on suuresti kaetud riigisaladusega.

Solovjovi kaitsja vandeadvokaat Raul Palmaru ütles, et advokaatidel pole luba tutvuda jälitustoimiku materjalidega, mistõttu on nad seatud prokuratuuriga võrreldes ebavõrdsesse olukorda. "Prokuratuur mängib just kui varrukas olevate kaartidega. Tegemist on 5-6 aastat vanade asjadega. Mida on seal nüüd veel varjata?" tahtis Palmaru teada. Advokaat lisas, et kaitsjail lasub nagunii kohustus mitte avalikustada neile teatavaks saanud salajasi andmeid.

Palmaru taotlus käsitles nii kohtu väljastatud jälituslubasid kui ka prokuröri taotlusi nende väljastamiseks. Aga ka jälitustegevust kajastavat toimikut.

Kogu jälitusinfo pole saladus

Kohtunik Astrid Asi leidis, et jälitustegevuse load ja taotlused nende väljastamiseks oleks pidanud olema lisatud kriminaalasja materjalidele ning ei ole automaatselt kaetud riigisaladusega. Jälitustoimikuga tutvumist oleksid advokaadid aga kohtuniku arvates pidanud taotlema enne kohtumenetluse algust.

Kohtunik tegi ettepaneku, et prokurör vaatab uuesti üle selles kriminaalasjas jälitustegevusega seonduva dokumentatsiooni ning katab tema arvates riigisaladust kandva info neis dokumentides kinni ja esitab seejärel need dokumendid advokaatidele.

Reedel jätkunud kohtuprotsessil teatas kohtunik kirjalikust määrusest, millega lõpetati kriminaalmenetlus ASi N&V suhtes, sest ettevõte on praeguseks äriregistrist kustutatud. Kohtunik nõustus, et selle tõttu peab ka ASi N&V advokaadikulud kandma riik, ent mitte küsitud ulatuses. Advokaat Jüri Leppik  taotles, et riik hüvitaks selleks üle 30 000 euro. Kohtunik leidis, et 21 042 eurot on piisav, kuna selles asjas esindab Leppik veel ASi N&V endist töötajat Vjatšeslav Stankevitšit ning kaitses kevadel tervise tõttu kohtu alt pääsenud ärimees Nikolai Ossipenko huve, mistõttu osa tööajast selles asjas on kulunud neile.

Mida leiti Ossipenko kapist?

Reedesel istungil asus prokurör Kalmer Kask esitama kohtule kirjalikke tõendeid. Muu hulgas ilmnes, et N&V omaniku Nikolai Ossipenko töökabinetist midagi rabavat viis aastat tagasi toimunud läbiotsimise käigus ei leitud − lauasahtlist 5000 Vene rubla ja 1 USA dollar. Küll aga leidis kapo 2009. aasta novembris ärimehe Soo tänavas asuva maja magamistoa kapist viis arvuti mälupulka, kust leiti faile, mis prokuratuuri arvates tõendavad tööde vastuvõtuaktide ümbertegemist.

Selles asjas on praegu kohtu all lisaks Solovjovile ja Stankevitšile endine linnapea Jüri Kollo, Kohtla-Järve ehitusfirma Värimal, selle juhatuse liige Vjatšeslav Safonov ning ASi N&V endine töötaja Irina Lobkova. Keegi kohtualustest ennast süüdi tunnistanud pole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles