Reformiga mittenõustumine sundis linnavalitsusest lahkuma

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktoria Lutus määrati Narva linnavalitsuse juhatuse koosseisu täpselt viis aastat tagasi − 2009. aasta 13. novembril. Nüüd on ta otsustanud linnavalitsusest lahkuda, kuna ei ole nõus kavandatava administratiivreformiga. Ta loodab siiski, et linnapea säilitab tema ametikoha kultuuri- ja haridusosakonna juhatajana. Osakonnas jätkub Narva munitsipaalhariduse süsteemi arengukava väljatöötamine aastateks 2015-2020 ning seda projekti hakatakse detsembris arutama ametkondades ja see läheb ka avalikule arutelule.
Viktoria Lutus määrati Narva linnavalitsuse juhatuse koosseisu täpselt viis aastat tagasi − 2009. aasta 13. novembril. Nüüd on ta otsustanud linnavalitsusest lahkuda, kuna ei ole nõus kavandatava administratiivreformiga. Ta loodab siiski, et linnapea säilitab tema ametikoha kultuuri- ja haridusosakonna juhatajana. Osakonnas jätkub Narva munitsipaalhariduse süsteemi arengukava väljatöötamine aastateks 2015-2020 ning seda projekti hakatakse detsembris arutama ametkondades ja see läheb ka avalikule arutelule. Foto: Ilja Smirnov

Narva linnavalitsuse koosseisust lahkus vabatahtlikult Viktoria Lutus. Lahkumise põhjus on mittenõustumine kavandatava täitevvõimu reformi üksikasjadega.

Viktoria Lutus esitas avalduse kolmapäeval ning eilsest ta Narva linna täitevvõimu juhatusse enam ei kuulu. Seejuures loodab ta, et linnapea säilitab tema ametikoha kultuuri- ja haridusosakonna juhatajana.

Ei ole linnapea visiooniga nõus

Põhjarannikule antud kommentaaris kinnitas Viktoria Lutus, et lahkumine oli parim väljapääs temale põhimõttelisest olukorrast: järgides Narva linnavolikogu tsentristliku koalitsiooni seatud ülesannet, valmistas linnapea ette Narva täitevvõimu struktuuri muutmise projekti, ent Lutus ei ole nõus mitmete selle projekti detailidega.

"Ma kas pidin hääletama selle otsuse poolt, millega ma nõus ei ole, või mitte hääletama selle poolt, vedades sellega alt oma juhti [linnapead]. Ma arvan, et võtsin vastu kõige korrektsema otsuse," ütles Lutus.

Narva linnapea Eduard East peab reformi projekti, mida toetas enamik linnavalitsuse liikmetest, edastama linnavolikogule detsembri alguses, et rahvasaadikud arutaksid seda ja teeksid otsuse enne uue aasta saabumist. Kui seda ei juhtu, seab saadikuülesande mittetäitmine kahtluse alla linnapea edasise viibimise oma ametipostil.

Kas linnapead aitab tema projekti vastase niivõrd aus lahkumine linnavalitsusest?

"Ma ei räägiks sellest nii," vastas Eduard East. "Ma ütleksin, et Viktoria Lutuse lahkumine linnavalitsusest oli tema isiklik otsus, millega ta minu juurde tuli. Mitte mingil juhul ei püstitanud mina seda küsimust niimoodi. Ma suhtun Viktoriasse kui selle valdkonna [hariduse ja kultuuri − toim.] kompetentsesse spetsialisti."

Linnapea lihtsustab struktuuri

Easti sõnul on Narva täitevvõimu uue struktuuri projekt juba peaaegu valmis ning on korra isegi linnavolikogus käinud, kuid oktoobris saadeti see tagasi, et seda viimistleda − just nimelt projekti vastaste arvamuste tõttu. "Praegu on projekt veel analüüsi staadiumis ning vajaduse korral seda viimistletakse."

Nagu Põhjarannik varem juba kirjutanud on, on reform suunatud tööprotsesside optimeerimisele ja võimu tsentraliseerimisele: ametid kui eraldi juriidilised isikud likvideeritakse ning nende ülesannetega hakkavad tegelema osakonnad ja teenistused, mis alluvad otse linnavalitsusele − linnapeale ja abilinnapeadele.

Linnavalitsusest lahkunud Viktoria Lutus keeldus kategooriliselt ajakirjandusele teatamast, mis nimelt linnapea pakutavas projektis talle ei meeldi. "Seda dokumenti valmistab ette minu juht ning ma arvan, et mul ei ole õigust tema tegevusele hinnangut anda," lausus ta, täpsustades, et linnapeale ja teistele linnavalitsuse liikmetele ütles ta oma arvamuse avalikult välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles