Kinnipeetud Vene kalameeste vabastamisega tekkis segadus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Ladurov (esiplaanil) ja Mihhail Suhušin nõustusid kokkuleppega, mille kohaselt nad mõisteti rohkem kui kaheks kuuks vangi ning siis saadetakse nad riigist välja.
Aleksandr Ladurov (esiplaanil) ja Mihhail Suhušin nõustusid kokkuleppega, mille kohaselt nad mõisteti rohkem kui kaheks kuuks vangi ning siis saadetakse nad riigist välja. Foto: Peeter Lilleväli

Viru maakohus mõistis eile kokkuleppemenetluses vanglakaristuse kahele Vene kalamehele, kes septembris Narva jõel paadiga ebaseaduslikult Eesti piiri ületasid. Pärast otsuse kuulutamist selgus, et meeste vabastamine ja riigist väljasaatmine võib olla keeruline, sest otsuse jõustumine langeb puhkepäevale, mil kohtu kantselei ei tööta.    

Leningradi oblastist Gatšinast pärit Mihhail Suhušin (61) ja Aleksandr Ladurov (54) kalastasid 20. septembril Narva jõel, kui Eesti piirivalve reageeris teatele, et Vene Föderatsiooni numbriga paat viibib Eesti poolel.

Sündmuskohale kiirustanud piirivalvurid selgitasid välja, et kaks Vene Föderatsiooni kodanikku olid ületanud ajutist kontrolljoont ning pannud sellega toime ebaseadusliku piiriületuse. Kinnipidamisel eirasid mehed piirivalvurite korraldusi ning üritasid põgeneda tagasi Vene Föderatsiooni poolele, lõigates kolmel korral noaga läbi köie, millega nende paat oli kinnitatud piirivalvekaatri külge.

Mehed peeti kinni ning toimetati Jõhvi arestimajja.

Grupiviisiline piiririkkumine

Meestele esitati süüdistus grupiviisilises Eesti Vabariigi ajutise kontrolljoone ebaseaduslikus ületamises, mis oli toime pandud transpordivahendiga selleks mitteettenähtud kohas ja eirates politseiametniku korraldusi.

Eile olid mehed Viru maakohtus, et võtta kokkuleppemenetluse korras vastu süüdimõistev otsus.

Prokuröri pakutud kokkuleppe kohaselt nõustusid Vene kalamehed kahe kuu ja üheksa päeva pikkuse vangistusega, millele määrati lisakaristusena riigist väljasaatmine ning viieaastane Eesti riiki sisenemise keeld.

Mihhail Suhušin rääkis Põhjarannikule, et piiririkkujad said neist hasardi ajel. "Sõitsime jõel küll siia, küll sinna, kuid kusagil ei näkanud. Aga just siin [Eesti poolel - E.K.] hakkas kala hästi võtma," meenutas mees 20. septembrit, kui Eesti piirivalve nad veidi pärast südapäeva kinni pidas.

Selle kinnipidamise tõttu kaotas Suhušin ka töö Gatšina muuseumis, kuna ei saanud tööle ilmuda. "Olen pensionär, ehk ongi parem. Kaua võib töötada?" rääkis mees, kelle erusõjaväelase pension enne seda, mil rubla kurss järsult langema hakkas, oli võrdne umbes 500 euroga.

Tema kaaskohtualune, ohutustehnika insenerina töötav Aleksandr Ladurov jõudis arestimajas veedetud aja jooksul kirjutada hulga kaebusi mitmetesse instantsidesse alates prokuratuurist kuni välissaatkondadeni. Kogu see pakk jõudis lõpuks prokurör Ave Arnimi kätte, kelle sõnul neis kaebustes siiski mingeid konkreetseid etteheiteid tema õiguste rikkumiste kohta Eesti riigi poolt polnud. Pealegi viibis peaaegu kõigi kokkusaamiste juures süüdistatavatega Vene konsulaadi esindaja. Kohtus küsis prokurör Ladurovilt, kas ta soovib kõigile oma kaebustele vastuseid, ning mees ütles, et loobub neist, mida kinnitas ka kirjalikult.

Lisaks mõistis kohus meestelt välja sundraha ja advokaaditasud − kummaltki üle 800 euro.

Segadus vabastamisega

Kui kohtuotsus oli kuulutatud ning süüdimõistetud kohtust ära viidud, selgus, et karistuse kandmise lõppemisega tekib probleem, kus Suhušin ja Ladõrev võivad taas osutuda seaduserikkujateks. Nimelt tuleb mehed Eestist välja saata karistuse ärakandmisel. Ent kohtuotsus jõustub laupäeval, 29. novembril ja migratsiooniametnikud saavad Ladurovi ja Suhušini riigist välja saata ning Vene võimudele üle anda jõustunud kohtuotsuse alusel. Märke otsuse jõustamisest peab tegema Viru maakohtu kantselei, mis laupäeval ei tööta. Selleks ajaks lõpeb aga ka meeste karistusaeg ning vangla peab nad välja laskma. Kui mehed lihtsalt vabadusse lastakse, on nad automaatselt Eestis illegaalid ning põhimõtteliselt saaks riik nad taas trellide taha pista.

Prokurör välistas eile sellise võimaluse ning tunnistas, et karistuse taotlemisel tehti valearvestus ning meeste vabastamine langes nädalavahetusele. Samuti ei saa kõne alla tulla võimalus, et Ladurov ja Suhušin istuvad nädalavahetuse veel türmis kuni esmaspäevani, mil kantselei töötab.

Paberina on jõustunud kohtuotsust 29. novembril tarvis ka selleks, et selle alusel tagastada meestele nende paat koos asjadega, mis on praegu Eesti politseinike valve all. Ilma asjadeta ei saa neid Venemaale saata, sest neile hiljem Ladurov ja Suhušin järele tulla ei saa, kuna neile kehtib viie aasta pikkune riiki sisenemise keeld. Mehed olid Eesti võime ka palunud, et nende asju ei antaks Vene poolele eelnevalt üle, sest nad pole kindlad, et nad oma vara sel juhul tagasi saavad.

Eile jäigi juriidiline segadus Ladurovi ja Suhušini vabastamisega lahendamata ning prokuratuur, kohus ning kodakondsus- ja migratsioonibüroo loodavad selle sasipuntra lähipäevil lahti harutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles