Narva kosed ärkasid ellu

Ilja Smirnov
Copy
Narva kosed.
Narva kosed. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Kuulsad Narva kosed ärkasid kolmapäeval lühikeseks ajaks ellu.

22. mail lõi Venemaal asuv hüdroelektrijaam Narvas ja Ivangorodis toimuva konverentsi "Piiriäärne sümmeetria" ("Приграничная симметрия") puhul oma veehoidla lüüsid valla ning Narva kosed ärkasid mõneks ajaks ellu.

Vaata vetemängu videot siit

Konverents on pühendatud kultuuripärandi objektide sälitamisele ja tänapäevasele kasutusele ning sellest võtavad osa silmapaistvad arhitektuuriloolased Boriss Kirikov, Margarita Stieglitz ja Maria Granström ning muinsuskaitse vaneminspektor Madis Tuuder. Ettekande teevad Peterburi arhitektide liidu president Oleg Romanov ning riigikogu liige ja Narva linnavolikogu saadik Katri Raik.

Perspektiivseid projekte tutvustavad maastikuarhitekt Jelena Stieglitz, kooskõlastuskeskuse täitevjuht Nikolai Fomitšov, Narva muuseumi teadur Vadim Bulatnikov ning Ivangorodi linnuse muuseumi direktor Irina Mironova. Muu hulgas korraldatakse Kreenholmis pressituur ning toimub ekskursioon Ivangorodi linnusesse.

Konverents lõpeb 25. mail Peterburis toimuval rahvusvahelisel raamatufoorumil.

Konverentsi korraldavad Narva ja Ivangorodi linna juhtkond, Leningradi oblasti muuseumiagentuur ning Peterburi ja Leningradi oblasti ajakirjanike liidu arhitektuuri, ehituse ning kultuuripärandi säilitamise vallas tegutsevate ajakirjanike gild. Korraldajate hulka kuuluvad ka Kreenholmi kinnisvara omav ettevõte Narva Gate ning parun Stieglitzi fond.

Mai algul kirjutas Põhjarannik, et Ivangorodis asuva, Venemaa energiakompaniile TGK-1 kuuluva Narva hüdroelektrijaama energeetikud tänavu kevadel − pärast lumerohket talve − narvalaste hämmastuseks veehoidla lüüse ei avanud, jättes Narva jõe sängi kuivaks. Seepärast oli nüüdne lüüside avamine nii Eesti kui ka Vene loodusesõpradele kauaoodatud kingitus. Seekord olid Ivangorodi energeetikud lüüside avamise aja konverentsi "Piiriäärne sümmeetria" korraldajatega kooskõlastanud ning lüüside avamisest teavitas kokkulepitud ajal vali sireen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles