Iisraeli ettevõte ostis Eesti Energia Enefiti õlitehase ehitusõiguse

Põhjarannik
Copy
Eesti Energial on praegu Narva lähedal Auveres kaks õlitehast Enefit140 ja Enefit280. Sel aastal peaks algama veel ühe Enefit280 ehitus.
Eesti Energial on praegu Narva lähedal Auveres kaks õlitehast Enefit140 ja Enefit280. Sel aastal peaks algama veel ühe Enefit280 ehitus. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Eesti Energia enamusosalusega ettevõte Enefit Outotec Technology (EOT) sõlmis Iisraeli firmaga Rotem Energy Mineral Partnership (REM) lepingu, millega algavad esimese Enefiti tehnoloogial põhineva õlitehase projekteerimistööd väljaspool Eestit.

Järgmise kolme kuu jooksul koostavad Eesti tippspetsialistid Enefiti tehnoloogial põhinevat õlitehast rajada sooviva REMi jaoks eelprojekti ning täiendavad analüüsid, mille alusel otsustab Iisraeli ettevõte oma järgmised sammud. Juba varem on ettevõtete vahel sõlmitud litsentsileping, mis tähendab, et positiivse investeerimisotsuse korral kasutatakse tehase rajamisel just Enefiti tehnoloogiat. Lisaks osaleb Eesti Energia projektis konsultandina.

Eesti Energia juhatuse liikme Margus Valsi sõnul valis REM oma õlitehase rajamiseks Enefiti tehnoloogia põhjusel, et tegemist on teadaolevalt kõige efektiivsema ja väikseima keskkonnamõjuga tööstuslikult tõestatud põlevkivi väärindamise tehnoloogiaga maailmas.

"Eesti inseneride loodud unikaalne Enefiti tehnoloogia võimaldab efektiivselt ära kasutada kogu kaevandatud põlevkivi ning töödelda õliks vanarehvid ja perspektiivis ka plastijäätmed. Just tõhusus ja võimekus toetada keskkonnaprobleemide lahendamist läbi ringmajanduse muudab Enefiti tehnoloogia atraktiivseks," ütles Vals. "Eesti Energia üks tegevussuundi on meie ainulaadse oskusteabe ja põlevkiviõlitehnoloogia eksport riikidesse, mis soovivad oma põlevkivivarusid lähemalt uurida ning neid kasutusse võtta. Viimase aasta jooksul saavutatud tulemused tõestavad selle valiku õigsust."

REMi ning EOT ja Eesti Energia vahel sõlmitud lepingute järgi osalevad Eesti eksperdid projekti kõikides etappides, tehes projekteerimis- ja inseneritöid, pakkudes tehnilist tuge ja muid teenuseid, mis on õlitehase rajamiseks vajalikud. 

Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter rääkis eelmisel nädalal Põhjarannikus ilmunud intervjuus, et Enefit280 tehnoloogia vastu on reaalne huvi mitmel pool maailmas. "Oleme selles, mida põlevkiviga võiks teha, konsulteerinud maailmas 18 põlevkivivarudega riiki või mõnda sealset ettevõtet," rääkis ta. 

Iisraeli puhul kõneles Sutter projektist, mis on seotud ka plastijäätmete pürolüüsiga, mida Eesti Energia uurib koos Virumaa kolledžiga

Eesti Energia rahvusvahelisest koostööst on kõige tuntum Jordaania põlevkiviprojekt, mis tõi sealt väljumisel ettevõttele ligemale 20 miljonit eurot kasumit. Sutteri sõnul on  põlevkivikaevandus ja elektrijaam Jordaanias nüüdseks rajatud. "Lepingu järgi peaks elektrijaam juba sel aastal käima minema. Viirusekriisi tõttu lükkub see ilmselt pisut edasi, sest  töötajad ei saa praegu objektil liikuda. Õlitehase kohta ei ole praegu mingeid uudiseid. Aga olen kindel, et Jordaania riik hoiab silma peal, kuidas meil teise õlitehasega läheb, ja see annab neile ka selles mõtteainet," ütles ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles