21. augustil Sonda kõrtsis olnud inimestel palutakse võtta kiiresti ühendust terviseametiga

Erik Gamzejev
Copy
Sonda kõrts on aastaid olnud üks menukamaid peopaiku Ida-Virumaal.
Sonda kõrts on aastaid olnud üks menukamaid peopaiku Ida-Virumaal. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Terviseamet koos Lüganuse vallavõimudega püüavad kindlaks rohkem kui pooltsada inimest, kes olid reede,  21. augusti õhtul, Sonda kõrtsis, kuna on põhjust arvata, et seal viibinud ühe inimese kaudu võis levida koroonaviirus. 

Lüganuse vald avaldas esmaspäeval oma kodulehel teate, milles palus inimestel, kes viibisid 21. augustil Sonda kõrtsis, anda endast võimalikult kiiresti teada terviseameti vaneminspektor Kata Pedamäele telefonil 5620 8485 või e-posti teel  kata.pedamae@terviseamet.ee.

Lüganuse vallavanema Andrea Eiche sõnul avaldas vallavalitsus sellise teate terviseameti palvel, kuna on kahtlus, et tol õhtul oli kõrtsis koroonaviirusesse nakatunud inimene ja tema kaudu võis haigus levida ka teistele. "See ei ole 100 protsenti kindel, see on üks versioone, mida terviseamet kontrollib. Kuid püüame kõiki inimesi, kes tol õhtul seal olid, kätte saada, et nad teeksid koroonaviiruse testi," sõnas Eiche, kes oli Põhjarannikuga rääkides esmaspäeva õhtul parajasti just Sonda kõrtsis, et asuda koos omanikuga vaatama läbi turvakaamera salvestusi, et teha nende põhjal kindlaks võimalikult palju 21. augusti õhtul kõrtsis olnud inimesi. 

Terviseameti teatel otsitakse inimesi taga seepärast, et tänaseks on haigestunud Sonda kõrtsi kaks töötajat ja üks külaline. "On tuvastatud ka nakkusallikas - viiruse tõi kõrtsi Ühendkuningriigist tulnud inimene. Seega lähevad Sonda kõrtsis haigestunud niiöelda Ühendkuningriigi kolde arvestusse. Üleskutse on tehtud lähikontaktsete väljaselgitamise hõlbustamiseks," selgitas terviseameti meedianõunik Simmo Saar Postimehele.

Sonda kõrts on populaarne meelelahutuskoht ja ta reklaamib end kui Ida-Virumaa legendaarseim peopaik, kus käib kohal parim seltskond. Andrea Eiche sõnul oli omaniku kinnitusel tol õhtul kõrtsis 50-70 inimest.  

Sonda kõrts teatas sotsiaalmeedias 22. augustil, et on ajutiselt suletud "seoses praegu Ida-Virumaal arenevate sündmustega". 22. augustist hakkas Ida-Virumaa meelelahutuskohtades kehtima öine alkoholimüügikeeld.

Lüganuse vallavolikogu esimehe Risto Lindebergi sõnul on vallas praegu üheksa koroonaviirusesse nakatunud inimest. Seoses koroonaviiruse puhanguga lükkas vald nädala võrra edasi õppeaasta alguse Sonda koolis. Samuti otsutati  ära jätta laupäeval ja pühapäeval toimuma pidanud Ida-Virumaa pärimustantsu festival "Pärimuse pundar", mille põhiline osa üritustest pidi toimuma Lüganuse külaplatsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles