Koroonasse nakatumise tase tõusis Ida-Virumaal rekordkõrgusele

Erik Gamzejev
Copy
Jõhvi gümnaasiumis - ühes kümnest Ida-Virumaa koroonakoldest - on kodusel distantsõppel ligemale 200 õpilast.
Jõhvi gümnaasiumis - ühes kümnest Ida-Virumaa koroonakoldest - on kodusel distantsõppel ligemale 200 õpilast. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Viimase ööpäeva jooksul sai positiivsest koroonatesti tulemusest teada veel 31 Ida-Virumaa elanikku. 

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 elaniku kohta on Ida-Virumaal kerkinud rekordilise tasemeni 149,0, mis on kolm korda kõrgem Eesti keskmisest.  

Ida-Virumaa uutest juhtumitest 11 on seotud nakatumisega pereringis, viiel juhul sai nakatunu viiruse tuttavalt. Neljal juhul nakatus inimene töökohas, ühel juhul koolis ja ühel juhul lasteaias (Sillamäe lasteaia Rukkilill töötaja). Ülejäänud juhtumite asjaolud on täpsustamisel.

Kokku on laupäevahommikuse seisuga Ida-Virumaal kümme aktiivset kollet, millest tutvuskonna koldega on seotud 30, Kohtla-Järve töökoha koldega seitse, esimese Sillamäe töökoha koldega 14 ja teise Sillamäe töökoha koldega üheksa inimest. Tammiku põhikooli koldega on seotud 11, Kohtla-Järve Kesklinna põhikooli koldega kuus, teise Ida-Virumaa pereliikmete ja tuttavate koldega seitse ja Kohtla-Järve sünnipäeva koldega viis haigusjuhtu. Jõhvi gümnaasiumi koldega on seotud seitse ja Jõhvi hooldekeskuse koldega kuus haigestunut (viis klienti ja üks töötaja).

Ida regionaalosakonna jälgimisel on ligi 1000 inimest, kellest on haigestunud 196.

Reedel arvas terviseamet koroonaviiruse kollete sekka ka Jõhvi gümnaasiumi ja hooldekeskuse. 

Jõhvi gümnaasiumis oli reedese seisuga koroonaviirus tuvastatud seitsmel õpilasel ja ühel õpetajal. Direktor Tatjana Ait ütles, et uued nakatunud on lisandunud juba eelmise nädala kolmapäevast kodusel distantsõppel olevate klasside õpilaste seast. 

Pool gümnaasiumi kodus 

Gümnaasiumi 450 õpilasest on direktori sõnul kodus praegu ligemale pooled, ülejäänud käivad koolis. "Me ei pidanud mõistlikuks kogu kooli kinni panna. Õnneks ei ole praegu koolis käivate õpilaste seast uusi nakatunuid tulnud," märkis ta, lisades, et järgmisel kolmapäeval peaksid kaks nädalat kodus olnud õpilased, kes pole selle aja jooksul nakatunud, taas kooli tulema. 

Koroonaviiruse levik Ida-Virumaal

  • Haigestunud: 196 inimest
  • Terviseameti jälgimisel: 1000 inimest
  • Haigestumise tase 100 000 elaniku kohta: 149,0
  • Koroonakoldeid: kümme

Allikas: terviseamet 

Jõhvi hooldekodu direktor Arthur Seppern ütles, et ettevaatusabinõudest hoolimata sai reedel positiivse testitulemuse ka üks hooldaja. Jõhvi hooldekodu üks töötaja nakatus juba mitu nädalat tagasi ja seejärel tabas viirus ka mitut elanikku, kellest kaks on praegu haiglas ravil. "Samas pole kahel positiivse testiga elanikul mingeid sümptomeid. Aga loomulikult oleme nad isoleerinud," rääkis ta.

Sepperni sõnul töötavad hooldajad viiruse leviku ärahoidmiseks erivarustuses. Ta lisas, et lähiajal tehakse taas 35 töötajale ja 80 elanikule testimine.

Nädala esimeses pooles hakkas haigestunute üldarv Ida-Virumaal langema, sest uusi haigestunuid lisandus vähem kui samal ajal tervenenuid ning tekkis lootus, et haigestumise tipp on möödas. Neljapäeval pöördus aga haigestunute arv taas tõusule ja ületas 200 piiri, kui ööpäevaga tuli juurde 27 uut positiivset testi. Reede tõi juurde viis uut nakatunut. Ida-Viru keskhaiglas suri 84aastane koroonaviirusega mees. 

Reedehommikuse seisuga oli Ida-Virumaal terviseameti jälgimisel 1000 inimest, haigestunuid oli 193.  

Terviseamet soovitab avalikes kohtades kanda maske, sest olukord muutub kogu riigis tõsisemaks ning järgmised nädalad on kriitilised viiruse kontrolli alla saamiseks. "Maski kandmine ei ole Eestis küll kohustuslik, kuid mask on väga hea lisameede distantsi hoidmisele, heale kätehügieenile ja heale respiratoorsele hügieenile," teatas terviseamet, märkides, et maski kandmine on tungivalt soovitatav just nendes piirkondades, kus on tekkinud uued nakkuskolded.

Arvestades viiruse leviku kasvu maailmas ja Euroopas, tuleb terviseameti teatel välisreisid ära jätta ning veeta koolivaheaeg Eestis. 

Idavirulastel ei tasu Saksamaale minna

Eesti välisminister Urmas Reinsalu kirjutas neljapäeval sotsiaalmeedias, et Saksa välisminister teatas hommikul, et Saksamaa on alates neljapäevast tunnistanud teiste välisriikide riskipiirkondade seas ka Ida-Virumaa koroonaviiruse riskipiirkonnaks.

"Seetõttu peavad inimesed, kes lähevad Saksamaale ja on viimase 14 päeva jooksul olnud Ida-Virumaal, olema Saksamaal kaks nädalat karantiinis ning teavitama asjaomast terviseasutust oma karantiinis viibimisest. Lisaks on eraldi korraldus testimise kohta neile inimestele, kes tulevad riskipiirkondadest, mis võimaldab karantiini mitte rakendada," kirjutas Reinsalu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles