Selgus Narva õppekompleksi arhitektuurivõistluse võitja (1)

Ilja Smirnov
Copy
Uuest riigigümnaasiumist, renoveeritud eesti põhikoolist ja samuti uuest eesti lasteaiast koosneva Narva hariduskompleksi arhitektuurilahenduse "Duo" eskiis.
Uuest riigigümnaasiumist, renoveeritud eesti põhikoolist ja samuti uuest eesti lasteaiast koosneva Narva hariduskompleksi arhitektuurilahenduse "Duo" eskiis. Foto: Riigi Kinnisvara AS

Narvas tutvustati tulevase õppekompleksi arhitektuurivõistluse võitnud tööd. Kavandatav õppekompleks hakkab koosnema uue riigigümnaasiumi ja renoveeritud eesti põhikooli hoonest ning rajatava eesti lasteaia hoonest. 

Uus õppekompleks on kavas rajada aadressile Kraavi tänav 1. Praegu paikneb seal Narva eesti gümnaasium ühes seda ümbritseva territooriumiga. Kinnistu planeeritakse ja ehitatakse plaani kohaselt ümber 2023. aasta septembriks.

Parimaks tunnistati arhitektuuribüroo Kolm Pluss Üks lahendus "Duo", mille autorid on Lisette Eriste, Gert Guriev, Karin Harkmaa, Markus Kaasik, Jana Krivorukova, Annika Valkna ja Anne Vingisar.

Autorid saavad preemiaks 10 000 eurot.

Arhitektuuribüroo Kolm Pluss Üks võistlustöö "Duo".
Arhitektuuribüroo Kolm Pluss Üks võistlustöö "Duo". Foto: Riigi Kinnisvara AS

Kokku esitati võistlusele 13 tööd. Teiste tööde eest makstud preemiad jäid vahemikku 2500-7500 eurot.

2023. aastal plaanitakse viie minuti pikkuse jalutuskäigu kaugusele Kraavi tänavast − Puškini tänavale − ehitada veel üks riigigümnaasium. Selle, suurema riigigümnaasiumi ja naabruses asuva munitsipaalse Kesklinna põhikooli arhitektuurilahenduse valisid haridusministeerium ja Riigi Kinnisvara AS välja 2019. aasta lõpus. See kannab nime "Tahvel" ja selle autor on arhitektuuribüroo Salto (Tallinn).

2023. aastaks korraga kahe Narva riigigümnaasiumi rajamise leppe lõppversioonile kirjutasid 13. oktoobril 2020 alla Narva linnapea Aleksei Jevgrafov ning Eesti Vabariigi haridus- ja teadusminister Mailis Reps. Esialgse kokkuleppe selles küsimuses saavutasid pooled juba 2016. aastal.

Eelduste kohaselt hakkab õppetöö Puškini tänava avaramas riigigümnaasiumis toimuma eesti ja vene keeles (õppemudel 60/40), Kraavi tänavale rajatavas riigigümnaasiumis aga eesti keeles.

Kraavi tänavale kavandatava riigigümnaasiumi ja Narva eesti põhikooli ühishoone puhul − täpselt nagu Puškini tänava riigigümnaasiumi ja Kesklinna kooli kompleksi puhul − on kavas ehituse finantseerimine ära jaotada: riigigümnaasiumi planeerimine, ehitamine ja kõige vajalikuga varustamine toimub riigi kulul, koolihoone renoveerimine aga on munitsipaalprojekt ühes riikliku (Euroopa) kaasfinantseerimisega.

Eesti munitsipaallasteaia rajamine Narva Kraavi tänavale on lisaetapp, mille elluviimiseks selge plaan ja rahaline tugi esialgu puuduvad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles