Jõhvi volikogu pääses napilt laiali minekust

Copy
Uut Jõhvi vallavolikogu esimeest Aleksei Naumkinit toetas koos tema oma häälega kokku 11 saadikut, ehk minimaalne arv,  mis oli vajalik valituks osutumiseks.
Uut Jõhvi vallavolikogu esimeest Aleksei Naumkinit toetas koos tema oma häälega kokku 11 saadikut, ehk minimaalne arv, mis oli vajalik valituks osutumiseks. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Ligemale kaks kuud volikogu esimeheta olnud Jõhvi vallavolikogu praegune koosseis pääses napilt laiali minekust, kui valis esmaspäeva õhtul volikogu esimeheks Aleksei Naumkini. 

Naumkin poolt häälestas 21kohalises volikogus 11 saadikut, mis on minimaalne arv valituks osutumiseks. 

Küsimuse, kas volikogu esimehe koht, muutub Jõhvis taas palgaliseks nagu üle-eelmise esimehe Eduard Easti ajal, on Naumkini sõnul praegu arutamisel ja võib tulla päevakorda järgmisel istungil. "Ma pean vaatama neid kohustusi, millega ma igapäevaselt kokku puutun - kas osalen volikogu komisjonide istungil või mitte. See sõltub koormusest," ütles ta. 

Naumkin oli Jõhvi vallavanem 2017. aasta juulist kuni 2018. juunini, mille järel taandus ta vallavanem Martin Repinski vallavalitsuse abivallavanemaks. Tänavu juunis, kui teda kavatsesid umbusaldada ka osad koalitsioonikaaslased, astus ta ametist tagasi. 

Naumkin kuulus aastatel 2011-2018 Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda. 2017. aasta kohalikel valimistel kandideeris ta ärimees ja kommunaalpoliitik Nikolai Ossipenko valimisliidus "Jõhvi - Meie Kodu". Sel sügisel lahkus ta selle valimisliidu fraktsioonist ja ütles, et kavatseb astuda Keskerakonda. 

Opositsiooni saadikud oma volikogu kandidaati ei esitanud ega osalenud ka valimisel. Nende liider Niina Neglason sõnas, et Naumkin ei olnud volikogu esimehe kohale kõige soositum kandidaat ka koalitsiooni seas. "Ta on selle koha endale välja manipuleerinud. Kuna see ei ole meie mäng ja me ei soovi selles etenduses osaleda, siis me oma kandidaati välja ei pane," ütles ta.

Jõhvi volikogus omab praegu ühe hääle suurust ülekaalu koalitsioon, kus on Ossipenko valimisliidu liikmed, volikogusse naasnud riigikogu liige keskerakondlane Martin Repinski, kevadel Keskerakonnast välja heidetud endised keskerakondlased Edauard East ja Arthur Seppern, Keskerakonna nimekirjas kandideerinud parteitu kinnisvaraärimees Allan Mänd ja valimisliidust "Jõhvi" volikogusse valitud parteitu Jõhvi vene põhikooli direktor Irina Šulgina. 

Keskerakondlasest riigikogu liige Martin Repinski, kes juba kolm kuud tagasi plaanis Jõhvi volikogusse naasta ning kellele koalitsiooni juhid pärast võimupööret volikogu esimehe koha broneerisid, pidi sellest loobuma endise vallavanema Aleksei Naumkini kasuks. 

Kui 24. septembril toimus Jõhvis võimupööre ning volikogu esimees Niina Neglason ja Max Kauri juhitud vallavalitsus maha võeti, pandi uus vallavanem Jüri Konrad kiirelt ametisse, ent volikogu esimees jäi valimata. See amet jäi ootama Repinskit, kes oli peatanud oma volikogu liikme volitused 22. novembrini. 

Seadus ütleb, et kui volikogu ei vali endale esimeest kahe kuu jooksul (praegusel juhul hiljemalt 24. novembril), peab praegune koosseis laiali minema. Sestap määraski volikogu aseesimees Tamara Põlevina istungi ajaks eeloleva esmaspäeva, 23. novembri, kuigi volikogu korraline istung toimub tavaliselt iga kuu kolmandal neljapäeval. 

Ent ühtäkki löödi Repinski plaanid segi, sest ootamatult astus lavale Aleksei Naumkin, kes nõudis seda kohta endale ja koalitsiooni püsimise huvides, saigi ta selle endale. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles