Õiguskantsler noomis Viru vanglat saamatuse pärast

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Ülle Madise arvates peab justiitsministeerium analüüsima inimeste pöördumistele vastamist Viru vanglas ning vajaduse korral värbama juurde töötajaid, kes aitaksid õigel ajal kirjadele vastata.
Ülle Madise arvates peab justiitsministeerium analüüsima inimeste pöördumistele vastamist Viru vanglas ning vajaduse korral värbama juurde töötajaid, kes aitaksid õigel ajal kirjadele vastata. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Õiguskantsler Ülle Madise leiab, et Viru vangla ei tule toime seadusest tuleneva kohustusega vangide pöördumistele õigel ajal vastata, mis omakorda tähendab aga süsteemset seadusrikkumist. 

Õiguskantsleri poole pöördus üks Viru vangla kinnipeetav, kes kaebas, et vangla venitab tema poolt vanglale esitatud kahjunõuetele vastamisega ning rikub sellega kinnipeetava põhiseaduslikke õigusi. 

Asja uurinud Ülle Madise leidis, et tõepoolest on Viru vanglas tavaks, et kirjadele vastamise tähtaegu ületatakse. Seaduse järgi tuleb kahju hüvitamise taotlus lahendada kahe kuu jooksul pärast selle esitamist, ka pöördumistele ja kirjadele vastamise äärmine tähtaeg on kuni kaks kuud. Ent Viru vanglas viivitati mõne vastusega enam kui aasta.  

"Näiteks nädala või paari pikkusi viivitusi võiks mõnel juhul seletada ajutiste raskuste või riigis valitseva epidemioloogilise olukorraga. Kui aga 2019. aasta oktoobris-novembris vanglale esitatud kahju hüvitamise taotluste läbivaatamine võtab aega 14 kuud või rohkem, siis osutab see juba pikalt kestnud kriitilisele olukorrale, millega vangla ei ole omal käel toime tulnud," kirjutas Madise.

Õiguskantsleri arvates ei tundu pöördumistele vastamisega viivitamine Viru vanglas olevat ajutine probleem, vaid seda võib pidada pikaajaliseks süsteemseks kehtiva õiguse eiramiseks. "Sestap saadan selle kirja koopia justiitsministeeriumile ja palun, et ministeerium analüüsiks inimeste pöördumistele vastamist Viru vanglas. Analüüsi tulemuste põhjal tuleks ministeeriumil koos vanglaga leida kiiresti tõhus lahendus, näiteks luua uusi ametikohti, pakkuda ajutiselt ministeeriumi ametnike abi, tõhustada värbamist vms," kirjutas Madise. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles