Kauksi rannas leiti ohtlikku sinivetikat

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Eelmisel aastal vallutas sinivetikas mitmeks päevaks Toila, Narva-Jõesuu ja Sillamäe ranna.
Eelmisel aastal vallutas sinivetikas mitmeks päevaks Toila, Narva-Jõesuu ja Sillamäe ranna. Foto: Gerly Lehtla

Esmaspäeval Kauksi rannas võetud proovist leiti mõõdukas koguses sinivetikat, mis võib inimestele ja loomadele ohtlik olla.

Selline vetikasisaldus supluskoha vees tähendab, et rannas peaks lehvima kollane lipp.

Kauksis pole lipu jaoks kohtagi, aga rannalisi teavitatakse igal võimalikul moel.

Hoiatavad teated pandi kohe välja nii rannahoone ustele kui maja kõrval asuvale teadetetahvlile, samal moel teavitavad kõik teised piirkonna teenusepakkujad. Info levis juba teisipäeval sotsiaalmeedias ning mitmel moel jagab seda ka Alutaguse vallavalitsus.

"Rannas ega ka vees täna inimesi küll vähem ei ole," ütles Kauksi rannahoonet haldava SA Alutagusemaa juht Signe Roost kolmapäeva ennelõunal, lisades, et rannaliste arv oleneb ikka ilmast ja nädalapäevast (esmaspäevad ja teisipäevad on rahulikumad).

Ohtlikku vetikat esmaspäevases proovis küll palju ei olnud, aga tuule suund on praegu selline, et kannab vetikamassi Peipsi loodeossa ja olukord võib hullemaks minna, põhjendas hoiatamise vajalikkust terviseameti ida regionaalosakonna vaneminspektor Liisu Tamm.

Esmaspäeval ajendasid terviseametit Kauksis proovi võtma inimeste pöördumised. Kauksi pärast helistati neile ka eelmisel nädalal, aga siis oli tuul proovivõtmise ajaks juba vetikad ära viinud ja midagi ohtlikku ei leitud.

Viimatise proovivõtmise ajal paistis vesi päris hästi läbi, aga see pole Tamme sõnul alati näitaja: kõik sinivetikad pole tervisele ohtlikud ja paksult vetikaid täis vesi võib olla hoopis ohutum kui läbipaistev.

Reedese teavituse peale käidi esmaspäeval ka Narva Joaorus veeproovi võtmas, aga seal oli selleks ajaks juba kõik korras. Teisipäeval oli Liimalasse seireproovi järele sõitnud inimene valmis seal ka vetikaproovi võtma, aga kõigest kümnekraadise veega polnud selleks põhjust. Mujalt pole ametile meie maakonnas teateid tulnud.

Raskemaid tervisekahjustusi pole Eestis sinivetikate pärast keegi saanud, ent allergikutel ja lastel ei maksaks sellisesse vette minna. Pärast suplust tuleb end puhta vee ja seebiga pesta. Kindlasti ei tohi sellist vett alla neelata ja ohtlik on see ka koduloomadele.

Sinivetikamürgitusest võivad märku anda naha ja silmade punetus, halb enesetunne ja kõhulahtisus, palavik, nohu ja köha, lihasevalud, huulte kipitamine ja pragunemine ning tasakaaluhäired. Nende sümptomite korral tuleks pöörduda perearsti poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles