Jõhvi sõjaväelinnakus on nüüd pronksist ratsu koos lapsega

Põhjarannik
Copy
Jõhvi sõjaväelinnaku pääsla juures asuv ratsamonument on nähtav ka Pargi tänavalt.
Jõhvi sõjaväelinnaku pääsla juures asuv ratsamonument on nähtav ka Pargi tänavalt. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Jõhvi kaguservas asuvas sõjaväelinnakus püstitati pronksist monument, mis kujutab ratsu seljas seisvat väikelast.

Jass Kaselaane ja Art Allmäe kavand "Tasakaal" võitis kaitseinvesteeringute keskuse korraldatud kunstikonkursi.

Monumendil on kujutatud hobuse turjal tasakaalu hoidvat last. "Kujutava kunsti klassikast laenatud motiiv on pööratud nüüdisaegsesse, erinevate tähendustasanditega vormi. Erinevalt traditsiooniliselt maskuliinsest teemakäsitlusest viitab "Tasakaal" eelkõige ümbritseva maailma tinglikkusele ja haprusele," märkis Jass Kaselaan.

Monumendi peamiseks sõnumiks on tema sõnul see, et konfliktide vältimiseks on tähtis tasakaal ning selleks on olulised meie liitlased ja kaitsevägi. "Ühtlasi on ratsaniku ja hobuse kujund vaadeldav millegi poeetilise, algse või ürgsena, sümboliseerides vabadust ja järjepidevust," lisas Kaselaan.

Viru jalaväepataljoni ülema kolonelleitnant Tarvo Luga sõnul paneb selline skulptuur linnakusse sisenejaid mõtlema tasakaalu tunnetamisele ja leidmisele.

Monument on valmistatud traditsioonilises pronksivalu tehnoloogias. Skulptuur kinnitub betoonist postamendile, mis omakorda kinnitub betoonist vundamendile. Pronksist taiese kõrgus on ligi 140 sentimeetrit ning postamendi kõrgus ligemale 160 sentimeetrit. Kuigi kuju asub linnaku territooriumil, on ta pääsla juures nähtav ka Pargi tänavalt.

Kuju rajamine läks maksma ligemale 64 000 eurot. Hind tuleneb seadusjärgsest kohustusest tellida uute avalike ehitiste rajamisel vähemalt ühe protsendi ulatuses nende maksumusest kunstiteoseid. Jõhvi kaitseväelinnakus on viimastel aastatel rajatud uusi hooneid rohkem kui kuue miljoni euro eest. Tegemist on esimese kunstiteoste tellimise seaduse alusel kunstikonkursi võitnud teosega, mis on avatud Eesti kaitseväe sõjaväelinnakus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles