Tatjana Mannima teenis Eesti meistritiitliga välja olümpiakoha

Erik Gamzejev
Copy
Aasta tagasi võitis Tatjana Mannima Alutaguse suusamaratoni.
Aasta tagasi võitis Tatjana Mannima Alutaguse suusamaratoni. Foto: Matti Kamara (Pohjarannik)

42aastane Tatjana Mannima võitis pühapäeval Eesti meistritiitli 10 km klassikasõidus ja koos sellga ka õiguse osaleda Pekingi taliolümpial.

Kiviõlist pärit ja sealset suusaklubi esindav Mannima edestas Otepääl 20 sekundiga endast poole nooremat Aveli Uustalut (Alutaguse suusaklubi), kes oli omakorda 20 sekundit nobedam Johanna Udrasest.

Uustalu juhtis võistlust esimese 3,3 km pikkuse ringi järel. Teise ringi lõpuks tõusis kahe sekundiga liidriks Mannima, kes viimasel ringil pani oma paremuse juba veenvalt maksma. Vaata võistluse protokolli siit.

Mannima ütles pärast üllatusvõitu Delfile, et tal on keeruline otsustada, kas minna olümpiale või mitte. "Tore, et võitsin, aga nüüd on mure – kas minna olümpiale või mitte. Mul on ju töö ja lapsed... Tahetakse, et ma enne homset otsuse vastu võtan. Võimalused on 50:60. Pean mõtlema.”

2019. aasta märtsis Pannjärvel toimunud Eesti meistrivõistlustel võitis Tatjana Mannima 30 km sõidus kulla ja Aveli Uustalu pronksi, mis oli tema esimene medal täiskasvanute Eesti meistrivõistlustel. Kolm aastat hiljem tõusid need kaks Ida-Viru naissuusatajat taas Eesti meistrivõistlustel poodiumile.
2019. aasta märtsis Pannjärvel toimunud Eesti meistrivõistlustel võitis Tatjana Mannima 30 km sõidus kulla ja Aveli Uustalu pronksi, mis oli tema esimene medal täiskasvanute Eesti meistrivõistlustel. Kolm aastat hiljem tõusid need kaks Ida-Viru naissuusatajat taas Eesti meistrivõistlustel poodiumile. Foto: Mati Kämärä / Põhjarannik

Suusaliidu reeglite kohaselt on sel nädalal toimuvad Eesti meistrivõistlused olümpiakatsevõistlused ja sõitude võitjad pääsevad olümpiamängudele. Eesti saab murdmaasuusatamises olümpiale saata neli naissuusatajat. Tänu pühapäeval saadud teisele kohale peaks olümpiakoht terenduma ka Aveli Uustalule. Juhul, kui Mannima loobub, peaks Uustalu olümpiakoht kindel olema. Kui Mannima otsutab minna, võib Uustalu jääda esimeseks varusõitjaks või loota sellele, et Eestile antakse ka viies olümpiakoht.

Laupäeval sõidetud vabastiili sprindis näitas Uustalu eelsõidus kolmandat aega, kuid poolfinaalist edasi ei pääsenud. 

Eesti suusatajate olümpiakoondis peaks selguma uue nädala alguses. 

Pärast 2018. aastal  Pyeongchangi olümpial 30 km klassikasõidus saavutatud 28. kohta teatas Mannima tippspordist taandumisest, kuid on jätkanud harjutamist aktiivse harrastussuusatajana. Ta on võitnud Eestis suusamaratone ja medaleid ka Eesti meistrivõistlustel, kuid olümpiadistantsidel ei ole ta rahvusvahelistel võistlustel viimastel hooaegadel osalenud. 

"Ikka natuke rohkem trenni tuleb teha," ütles Mannima 2019. aasta märtsis Pannjärvel oma 15. Eesti meistri tiitli võitmise järel  naljaga pooleks vastuseks küsimusele, mida ta soovitab Eesti noorematele suusatajatele, kes tahavad temast järgmisel talvel jagu saada.

"Mul on varasematest aastatest päris hea treenituse põhi all. Seepärast jõuan pikki maid Eesti konkurentsis hästi sõita. 5 või 10 km distantsil oleks mul noori juba raske võita," sõnas Mannima tookordm lisades, et ei kavatse veel suuski nurka panna ning jätkab kahe lapse ja majutuse eriala õppimise kõrvalt jõudumööda ka treenimist.

Eelmisel aastal võitis ta ülekaalukalt Eesti pikamaasuusatamise sarja Estoloppet. Näiteks Alutaguse maratonil edestas ta lähimat konkurenti rohkem kui kümne minutiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles