Kiviõlis elukaaslase surnuks peksnud mees peab karistust liiga karmiks

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Viru maakohus mõistis Jevgeni mullu tapmises süüdi ja karistas teda 12aastase vangistusega. Nüüd hakkab ringkonnakohus teist korda vaagima, kas karistus pole ehk liiga karm.
Viru maakohus mõistis Jevgeni mullu tapmises süüdi ja karistas teda 12aastase vangistusega. Nüüd hakkab ringkonnakohus teist korda vaagima, kas karistus pole ehk liiga karm. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Mees, kes vähem kui kaks aastat tagasi Kiviõlis oma elukaaslase surnuks peksis, pole nõus talle määratud 12 aasta pikkuse vangistusega ning ka riigikohus leidis, et ringkonnakohus jättis ebaõigesti tema apellatsiooni läbi vaatamata.

2020. aasta 22. mai õhtul teatati häirekeskusele, et Kiviõlis asuvas korteris on vägivalla tundemärkidega 37aastase naise surnukeha. Kogutud tõendid andsid alust arvata, et naise surma võis põhjustada tema elukaaslane, ning politseinikud pidasid 35aastase Jevgeni kinni.

Selgus, et Jevgeni oli naist peksnud juba päev varem ning tekitanud talle nii raskeid kehavigastusi, et ohver suri nende tõttu järgmisel päeval.

Mullu suvel mõistis Viru maakohus mehe tapmises süüdi ning karistas teda 12 aasta pikkuse vangistusega. Kohus võttis raskendava asjaoluna arvesse seda, et kannatanu ja süüdimõistetu olid elukaaslased.

Jevgeni pöördus apellatsiooniga Tartu ringkonnakohtusse, kus ta teatas, et teda provotseeriti ning ta ründas kannatanut äkilise hingelise erutuse seisundis. Mees väitis oma kaebuses, et kuivõrd kannatanu 21. mai õhtul veel liikus, suhtles ning valu ei kurtnud, siis ei mõistnud ta tema vigastuste ulatust. Süüdistatav osutas kannatanule esmaabi ega soovinud tema surma. Jevgeni palus ringkonnakohtul vähendada tema karistust 9 aastani.

Ringkonnakohus aga asja üldse arutada ei võtnud, leides, et karistuse määr on seadusega kooskõlas.

Siis pöördus Jevgeni riigikohtusse, kes tühistas ringkonnakohtu määruse ja saatis selle tagasi uueks arutamiseks teises koosseisus.

Asjaolu, et ringkonnakohus ei pea vajalikuks esimese astme kohtu otsust muuta, ei tähenda, et ta ei pea analüüsima apellatsioonis esitatud argumente, teatas riigikohus.

Jevgenit on ka varem kuritegude, sealhulgas vägivallategude eest kriminaalkorras karistatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles