Pannjärve suusarajal tabas sel talvel juba teist harrastajat äkksurm

Erik Gamzejev
Copy
Pannjärve suusaradadel on sel talvel äkksurma tõttu elu kaotanud kaks suusatajat.
Pannjärve suusaradadel on sel talvel äkksurma tõttu elu kaotanud kaks suusatajat. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Pannjärve suusarajalt leiti teisipäeval surnuna 72aastane mees. Sel talvel on see samas kohas juba teine juhtum, kus suusaharrastajat äkksurm tabas.

Alutaguse puhke- ja spordikeskuse juhataja Avo Sambla sõnul leiti mees surnuna umbes paari kilomeetri kauguselt suusastaadionilt. "Seal ei olnud tõusu, täiesti sile koht," rääkis ta, lisades, et suusarajal elu kaotanud mees oli pidev harrastaja, keda ta nägi Pannjärvel suusatamas kolm-neli korda nädalas.

Sambla sõnul tuleb sporti teha, aga mõistlikult. "Oma tervist tuleb ikka suusatama minnes ja tempot valides hoolikalt jälgida," ütles ta.

Ida-Viru keskhaigla diagnostikaarst Igor Panenko pani samuti südamele, et inimesed jälgiksid spordi harrastamisel oma enesetunnet ning arvestaks ka oma kaasuvaid ja läbipõetud haigusi. "Eriti ettevaatlikud peavad koormuse valimisel olema inimesed, kel on olnud südamega seotud haigusi. Kui tekib õhupuudus või üldine nõrkus, tuleb koormus kiiresti maha võtta," ütles ta, märkides, et tervisesportlased peaksid harjutama sellise tempoga, et neil oleks mugav enesetunne.

Panenko soovitab spordiharrastajatel küsida perearstilt soovitusi, millise koormusega harjutada, lähtudes sellest, millised on nende südametöö ja vererõhk ning mida näitab vereanalüüs.

"Vajaduse korral saab perearst suunata koormustestile, et analüüsida, kuidas käitub organism suuremate koormuste puhul. Seda teades saab inimene edaspidi ise endale sobiva ja ohutu treeningukoormuse valida," ütles ta.

Panenko märkis, et sageli on tulnud ette juhtumeid, kus inimene justkui midagi ei kurda, aga koormustestiga ilmnevad mitmed probleemid, mida tuleks trenni tehes teada.

Teisipäeval juhtunu oli juba teine sel talvel Pannjärve suusaradadel aset leidnud surmajuhtum. 1. detsembril leidis juhuslik mööduja staadioni lähedalt surnuna keskealise mehe, kes oli samuti seal regulaarne harjutaja.

2017. aasta lõpus suri Pannjärve suusarajal 51aastasena suusa- ja rattamaratonide aktiivne osaleja ning endine Kohtla-Nõmme vallavanem Illart Jool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles