Riik hüvitab omavalitsustele Ukraina sõjapõgenike vastuvõtu kulud

Põhjarannik
Copy
Eve East.
Eve East. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Vabariigi valitsuse üleeilse kabinetiotsusega hüvitab riik kohalikele omavalitsustele Ukraina sõjapõgenike saabumisega kaasnenud vältimatu abi andmise kulutused.

Rahandusministeeriumi palvel on linnad ja vallad pidanud põgenikega seotud kulude kohta eraldi arvestust, mille alusel hüvitatakse aprilli lõpuni tehtud ja tehtavad kulud.

"Meie omavalitsused on võtnud tubli initsiatiivi põgenikele esmatasandi abi korraldamiseks ja nende majutamiseks. Ent paljudel juhtudel ei ole näiteks majutuskohtadel lepingut sotsiaalkindlustusametiga, mis tähendab, et need kulud tuleb katta eraldi, samuti vajavad põgenikud muud vältimatut abi," ütles kulude hüvitamise ettepaneku esitanud riigihalduse minister Jaak Aab.

Ida-Virumaa omavalitsuste juhid on korduvalt väljendanud muret põgenike vastuvõtmisega seotud lisakulutuste pärast, mis niigi kitsukest eelarvet pigistavad.

"Seni olime teadmatuses, kas ja kuidas riik neid kulutusi hüvitab. Valitsuse äsjane sõnum annab omavalitsustele kindlustunnet," ütles maakonna omavalitsusliidu juht Eve East.

Hüvitis makstakse omavalitsustele välja maikuus, aluseks võetakse kuluandmed ja teenustele kehtestatud piirhinnad.

Majutusteenuse eest majutusettevõttes (sh 3 söögikorda) maksab riik kuni 52 eurot, korteris majutamisel (söögita) kuni 20 eurot või omavalitsuse mitteelupinnal (nt spordihoone) kuni 10 eurot öö pere kohta.

Põgenike Eestisse sisseseadmise ja muu igapäevategevuse toetamisel tehtud kuludest hüvitatakse kuni 50 eurot põgeniku kohta üks kord perioodi jooksul. Kui toitlustamine on omal käel, lisandub kuni 100 eurot inimese kohta.

Lisaks hüvitatakse omavalitsusele transpordikulu (nii maakonnakeskusesse isikukoodi saamiseks kui ka vastuvõtukeskusest majutusse) kuni 20 eurot inimese kohta ning omavalitsuse teavitus- ja nõustamiskulud 22 eurot pere kohta.

Vabariigi valitsus eraldab sihtotstarbelisse reservi omavalitsuste kulude hüvitamiseks 3,3 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles