Miks ajal, mil nafta hind langeb, kütusehinnad Eestis tõusevad?

Põhjarannik
Copy
Kütusehinnad 2. juunil
Kütusehinnad 2. juunil Foto: Teele Toova/Postimees/Scanpix

Toornafta hind maailmaturul on hakanud langema, aga autokütuste hinnad Eesti tanklates aina tõusevad.

Circle K mootorikütuste hinnastamisjuht INDREK SASSI:

Toornafta maailmaturu on tasemelt 122 USA dollarti barreli kohta  6 dollari võrra allapoole tulnud, kuid paraku ei müü teenindusjaamad toornaftat. Valmistoodete hind liigub vastavalt nõudlusele ning 1.juuni seisuga valmistoodangu hinnad langenud ei ole. Ainuüksi viimase kuuga on bensiini sisseostuhind kasvanud 39%, mistõttu on ka jaehinnad Eestis märkimisväärselt tõusnud.

Kütusehindade jaemüügihindade määramisel lähtub Circle K nii mootorikütuste sisseostuhindadest, riiklikest maksudest ning kohalikust konkurentsis.

Nii maailmaturu toornafta kui valmistoodangu hinnalanguse puhul on Circle K valmis koheselt jaehindu alandama, kuid tuleb mõista, et Eesti turule jõuab hinnamuudatus tavaliselt 7-10 päevase viitega. Seda eelkõige tanklates oleva kütusevaru tõttu.

Hinnaleevendust mootoribensiinile tooks mootoribensiini aktsiisi langetus. Mootoribensiini aktsiisimäär on Eestis oluliselt kõrgem kui Lätis või Leedus, moodustades bensiini liitri hinnast 67,6 senti (sisaldab käibemaksu). EU miinimummäär on samas 43,1 senti (koos käibemaksuga) ehk ca 24,5 senti liitri kohta vähem.

Alandades aktsiisi Euroopa Liidu miinimumtasemele on võimalik jaehindu pea 25 senti allapoole tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles