Riigikogu komisjon tegi ministeeriumile ettepaneku Lüganuse kooli riigistamiseks

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Foto: Матти Кямяря

Riigikogu kultuurikomisjon pöördus haridus- ja teadusministeeriumi poole suunisega leida lahendus Lüganuse kooli säilimiseks, tehes ettepanek kool riigistada.

Kultuurikomisjoni aseesimees Jaak Valge (EKRE) ütles, et Lüganuse kool on pika ja väärika ajalooga, hea õpikeskkonna ja väga heade õpitulemustega eestikeelne maakool Ida-Virumaal, mis on piirkonnas eestikeelse ja eestimeelse hariduse säilimiseks hädavajalik.

"Kooli sulgemisest on räägitud mitu aastat, mis on mõjunud isetäituva ennustusena – paljud vanemad ei julge oma lapsi võbeleva tulevikuga kooli panna. Kui anda lapsevanematele kindlus, et kooli ei ähvarda sulgemine, oleks seal peagi 90 õpilast. Praegu õpib koolis 60 last," sõnas Valge. Kultuurikomisjon otsustas temasõnul teha haridus- ja teadusministeeriumile ettepaneku kool riigistada, et seda ei peaks valla eelarveprobleemide tõttu sulgema.

Valge lisas, et Lüganuse kooli riigistamist tuleb koolivõrgu kontekstis käsitleda ühekordse erandliku ja kaalutletud otsusena, mis ei loo pretsedente tulevikus.

Komisjoni liikme Heidy Purga (Reformierakond) sõnul on Ida-Virumaa eriline ja oluline piirkond, kus eestikeelse hariduse säilimine peab olema prioriteet. "Põhiharidus on kohaliku omavalitsuse vastutus. Lüganuse kooli sulgemise otsus on kahetsusväärne näide sellest, kuidas kohaliku omavalitsuse ja kogukonna plaanid on läinud vastuollu ning pole leitud head lahendust. Kuigi Lüganuse kooli pidaja on kohalik vald, kellel on kooli tuleviku osas otsustusõigus, tuleks parima lahenduse leidmisel kindlasti arvestada nii kogukonna kui ka lastevanemate huvidega. Lisaks tuleks arvestada, et kindlustunne eestikeelse ja eestimeelse hariduse jätkumise osas Ida-Virumaal kannab ka olulist julgeolekupoliitilist sõnumit," lausus Purga.

MTÜ Lüganuse Tagaküla ja Lüganuse kooli hoolekogu pöördusid 6. märtsil Riigikogu poole murega, et omavalitsus ei suuda enam kooli ülal pidada. Lüganuse Vallavolikogu otsustaski 30. märtsil, et kooli sügisel enam ei avata. Lastevanemad on otsuse kohtus vaidlustanud ning esimese astme kohus peatas esmase õiguskaitse korras Lüganuse volikogu kooli sulgemise otsuse.

Pöördumist arutas kultuurikomisjon kahel istungil. Kooli muret käsitles oma esmaspäevasel istungil ka riigikogu eesti keele õppe arengu probleemkomisjon, kes otsustas samuti sel teemal haridus- ja teadusministeeriumi poole pöörduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles