VIDEO ja PILDIGALERII ⟩ Võidutuli läks sel aastal Ida-Virumaale laiali Kohtla-Järve vanalinnast

Erik Gamzejev
Copy
Ida-Virumaa omavalitsuste juhid võtsid tõrvikutega võidutule üle Kohtla-Järve vanalinnas asuva Vabadussõja samba juures toimunud tseremoonial.
Ida-Virumaa omavalitsuste juhid võtsid tõrvikutega võidutule üle Kohtla-Järve vanalinnas asuva Vabadussõja samba juures toimunud tseremoonial. Foto: Erik Gamzejev / Põhjarannik

Ida-Virumaa omavalitsusjuhid viisid võidutule laiali Kohtla-Järve vanalinnast Vabadussõja mälestusmärgi juures toimunud tseremoonialt. 

Enne seda sammusid Alutaguse malevlased, naiskodukaitsjad, noorkotkad ja kodutütred, päästjad, politseinikud ning Ida-Viru koolide õpilased koos lippude ja orkestriga keskväljakul toimunud maakaitsepäeva rivistuselt kolonnis läbi linna. 

Maakaitsepäeval kõnelnud kindralmajor Meelis Kiili meenutas, et Vabadussõjas vabastatud Eestimaale jäid maha vaenlaste tekitatud purustused, mõrvatud õed-vennad, emad-isad, mehed ja naised.

"See on sõja koledus. See oli meie Vabadussõda. Praegu käib vabadussõda Ukrainas. Ka seal me näeme purustatud linnu, Butša veretööd," ütles ta. 

Kindralmajor kinnitas,et meie oleme vabad ja me jääme vabaks. "Meie sõnum on see, et ei iial enam. Meid ei ole vaja tulla vabastama vabadusest. Meile pole vaja tuua kultuuri, mis ei ole meie kultuur. Meil on oma, aastatuhandete vältel väljakujunenud kultuur," ütles Meelis Kiili.

Tema sõnul kaitseme me oma maad ja kultuuri ise ja koos oma liitlastega. "Nii nagu Läti väljadel olid eestlased koos lätlastega, Viru rindel eestlased koos Judenitši ja Ingeri pataljonidega. Nii on ka praegu Eesti kaitstud meie enda inimeste poolt ennekõike, aga ka meie liitlaste poolt. Meie värvid on sinine, must ja valge. See on meie uus Viru vanne: sinise eest seisame, musta eest murrame ja valge eest võitleme," sõnas Kiili. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles