Kohtla-Järve endine linnajuht nõuab volikogu liikmelt au teotamise eest kahjutasu

Erik Gamzejev
Copy
Riina Ivanova leiab, et Janek Pahka on esitanud tema kohta valeväiteid, häbistanud teda linnaelanike ees ning põhjustanud talle meeleolulangust ja stressi.
Riina Ivanova leiab, et Janek Pahka on esitanud tema kohta valeväiteid, häbistanud teda linnaelanike ees ning põhjustanud talle meeleolulangust ja stressi. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Juuli alguses Kohtla-Järve abilinnapea ametist lahkuma pidanud Riina Ivanova süüdistab volikogu liiget Janek Pahkat au teotamises ja nõuab kahjutasu.

Ivanova, kes oli aastatel 2013-2021 ka Kohtla-Järve linnavolikogu esimees, leiab, et Pahka on teda sotsiaalmeedia postituses laimanud. Pahkale saadetud nõudekirjas soovib Ivanova, et Pahka lükkaks ümber tema hinnangul valeväited ning maksaks talle 1000 eurot kahjutasu ja hüvitaks nõude esitamisega seotud õigusabikulud 567 euro ulatuses. Kui Pahka täidab Ivanova nõudmised kümne päeva jooksul, lubab ta, et ei pöördu kohtusse.

Linnavolikogus valimisliidu Restart Kohtla-Järve liidriks olev ja erakonda Eesti 200 kuuluv Janek Pahka kinnitas Põhjarannikule, et ei tunnista Ivanova nõuet ja tõenäoliselt seisab ees kohtuprotsess.

Pahka põhjustas Ivanovale stressi

Ivanova nõue on ajendatud tänavu 30. märtsil Restart Kohtla-Järve Facebooki kontol Pahka tehtud postitusest, mis puudutas töökohtade muudatusi Ivanova juhitud arenguteenistuses. Ivanova leiab, et Pahka esitas ebaõigeid faktiväiteid, kui kirjutas, et Ivanova tekitas uued töökohad, et endal võimalikult vähe tööd oleks ning samas omad inimesed tööd saaks.

"Ebakohaseks väärtushinnanguks" peab Ivanova Pahka seisukohti, et selline muudatus linna arengule kuidagi kaasa ei aita ja see on jätkuv onupojapoliitika.

Ivanova teatas oma esindaja vandeadvokaat Katrin Pauluse vahendusel, et selliste väidete ja hinnangutega on Pahka heitnud talle ette korruptiivset tegevust ja sisuliselt ametiseisundi kuritarvitamist ning rikkunud oluliselt tema head nime ja mainet avalikkuse ees. "Põhimõtteliselt olete kliendist kolmandatele isikutele jätnud ebaõige ja ebakohase mulje, et klient on korrumpeerunud ametiisik," märgib Ivanovat esindav vandeadvokaat nõudekirjas, milles soovitakse, et Pahka tunnistaks oma väited valeks ja lükkaks need ümber.

Riina Ivanova kaotas abilinnapea koha Janek Pahka eestvedamisel

Janek Pahka eestvedamisel esitas rühm saadikuid tänavu kevadel abilinnapea Riina Ivanovale umbusaldusavalduse seoses suutmatusega korraldada efektiivselt arenguteenistuse tööd. Pahka heitis Ivanovale ette, et ta on arenguteenistuses kaotanud vajalikke ametikohti ja loonud samal ajal uusi.

Ivanova sõnas tookord, et tal on raske mõista talle esitatud süüdistusi ja tal ei ole plaanis uusi inimesi tööle võtta, ta viis vaid mõned ametikohad ja inimesed vastavusse nende töö tegeliku sisuga.

Ivanova umbusaldamine ei läinud volikogus napilt läbi, kuid see näitas selgelt, et senises Kohtla-Järvel võimul olevas Keskerakonna, Reformierakonna ja valimisliidu Progress võimuliidus on sügavad mõrad. Ivanova umbusaldusavaldusega ühinesid Reformierakonna ja Progressi ning isegi mõned Keskerakonna saadikud, kellega Ivanova oli ühes nimekirjas kandideerinud.

Paar kuud hiljem esitas Pahka eelnõu, millega vähendati abilinnapeade arvu viielt kolmele. See eelnõu sai tänu sellele, et Keskerakonna fraktsioon lõhenes veelgi, ka üle poolte saadikute toetuse ning alates 9. juulist kaotasid töökoha nii Riina Ivanova kui ka rahandusteenistuse juht ja abilinnapea Ljudmila Jantšenko.

Ivanova nõuab Pahkalt kahjutasu, kuna postitus tekitas talle mainekahju ja kahjustas tema eneseväärikust. "Teie süü on suur," leiab ta.

Moraalne kahju seisneb nõudekirja põhjal selles, et Ivanova on pidanud tundma avalikult, eelkõige Kohtla-Järve elanike ees, häbi ning on äärmiselt solvatud sellest, et Pahka nimetas teda alusetult ja põhjendamatult korrumpeerunud ametiisikuks. Ebaõiged faktiväited on põhjustanud talle ja tema lähedastele ebamugavustunnet avalikes kohtades viibides ning ka teiste inimestega suheldes, mis häirib oluliselt tema igapäevaelu. Tal on esinenud meeleolulangusi ja negatiivseid emotsioone ning tal on äärmiselt muserdav mõelda, et peab asuma end õigustama põhjendamatu väite tõttu. Sellega tegelemine on põhjustanud liigset stressi.

Pahka: see on karistus toiduahela lammutamise eest

Pärast nõudekirja saamist tegi Pahka läinud laupäeval Restart Kohtla-Järve kontol Facebookis uue postituse, milles küsib, kas Ivanova häbi linnaelanike ees kaob ära, kui talle 1000 eurot maksta. "Mina isiklikult kahtlen, kas Riina Ivanova seda häbi üldse tundis või tunneb," märkis ta, lisades, et teda ootab ees "meeliköitev kohtuvaidlus vaieldamatult ühe kogenuma poliitikuga Kohtla-Järvel".

Samas postituses tõdeb Pahka, et inimene harjub kiiresti kõrge töötasu ja muude hüvedega. "Kui aga juhtub, et keegi tahab olemasoleva toiduahela lammutada, tekib kõigepealt soov sellele vastu hakata ja kui see ei õnnestu, siis tuleb leida süüdlane ja teda karistada," märkis ta, leides, et juulis linnavalitsuses tööta jäänud Ivanova otsib temalt kahjutasu nõudmisega alternatiive, et asendada kadunud sissetulek kas või osaliselt mõne muu allikaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles