Aet Kiisla on kolme päevaga jooksnud juba 275 km, jooks kestab kolm päeva veel

Erik Gamzejev
Copy
Kolme ööpäevaga on Aet Kiisla läbinud Ungaris üle 275 kilomeetri.
Kolme ööpäevaga on Aet Kiisla läbinud Ungaris üle 275 kilomeetri. Foto: Erakogu

Narva kolledži õppejõud ja ultrajooksja Aet Kiisla on Ungaris toimuval kuue päeva jooksul jõudnud  läbinud esimese 72 tunniga üle 275 kilomeetri. 

See on pisut pikem maa, kui Narvast mööda maanteed Valga kaudu Lätti. Neljapäeval Eesti aja järgi kell 13 startinud võistluse esimese 24 tunniga jättis Kiisla selja taha 100 kilomeetrit, teisel ööpäeval 85 ja kolmandal 90 kilomeetrit. 

Pühapäeva õhtul kella 20 ajal oli tal läbitud juba 295 kilomeetrit. Praeguse liikumistempo juures on Kiislal võimalik püstitada ka uus Eesti rekordit 537,52 kilomeetrit, mis kuulub Kadri Pooritsale, kes läbis igal ööpäeval keskmiselt ligemale 90 kilomeetrit. Kiisla mullu püstitatud isiklikust rekordist 430 kilomeetrit, lahutab teda pühapäeva õhtul vähem kui 135 kilomeetrit. 

66 osaleja seas on Kiisla  parajasti 37. kohal ja naiste arvestuses kaheksas. Jooksu liider ungarlane Gabor Rakonczay sai pühapäeva õhtul enne kella 20 täis 500 kilomeetrit. Vaid 24 kilomeetriga jäi sel ajal temast maha naiste parim Zsuzsanna Maraz, kes on samuti Ungarist. Võistlusel oselevad 21 riigi ultrajooksjad.

Kiisla om kolme päeva jooksul teinud vaid kolm pikemat neljatunnist puhkepausi. Suuremaid probleemidest on tal seni õnnestunud pääseda, kuid valu on hakanud tegema kand ja sellisel katsumusel tuleb paratamatult võidelda villidega. 

 "Kolm ööpäeva tehtud," kirjutas Kiisla pühapäeva pärastlõunal sotsiaalmeedias. "Täna hakkasin oma kõrvakuulmises kahtlema. Ei kuulnud oma samme. Aga keegi pole kuulnud ka golfipalli samme. Golfipall on minu uus arvamusliider. Keha saab ilmselt aru, mis talle hea on. Pidev nätaki vastu asfalti seda pole.

Üldarvestuses mu koht üha paraneb. Oma klassis mitte. Konkurendid on väga tugevad. Õnneks pole see minu jaoks oluline. Oluline on see, et olen terve ja saan liikuda," märkis ta. 

Ta meenutas, et eelmisel aastal pidi ta samal võistlusel kolmandal päeval võtma ka valuvaigistit, seekord veel mitte. "Elu on edasi läinud," tõdes ta.

Laupäeva õhtul kirjutas ta oma kannavalust. "Olin peaaegu rõõmus, kui kolmandal jooksupäeval klassikaline lihasvalu tekkis. Midagi tuttavat. Veeretasin oma odavat massaažikinnast reie vastas ja läks kohe paremaks. Aga selle palavusega on raske nii pikalt joosta. Muidugi läksin kõnnile üle, panin kuklale jääkuubikutega täidetud rätiku ja avastasin red bull’i. Tegi olemise värskemaks.

Aga kannad löövad tuld ja ma ei jõua lõputult neid jahutamas käia. Kand on seekord minu ahhileuse kand," märkis ta oma Facebooki kontol.

Balatoni järve ääres ligemale 899 meetri pikkusel tasasel asfaltkattega ringil peetav võistlus seisneb selles, kes osalejatest suudab 144 tunni jooksul jätta selja taha rohkem kilomeetreid. Iga osaleja valib ise taktika, kui pikalt järjest joosta või kõndida, kui palju aega kulutada söögipausideks ja magamiseks raja ääres paiknevates kämpingumajakestes. Jooks lõpeb kolmapäeval kell 13. 

Aet Kiisla edenemist ja kogu võistluse tulemusei saab jälgida siit ja videopilti näeb siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles