Sotsid tulevad Kohtla-Järve linnajuhtide valimistel välja oma kandidaatidega

Erik Gamzejev
Copy
Valimisliit Restrart kavatseb esmaspäeval esitada volikogu esimehe kandidaadiks Hendrik Aguri (vasakul) ja linnapea kandidaadiks Virve Linderi. Sotsid pakuvad linnapeaks Henri Kaselo ja volikogu esimeheks Eduard Odinetsi.
Valimisliit Restrart kavatseb esmaspäeval esitada volikogu esimehe kandidaadiks Hendrik Aguri (vasakul) ja linnapea kandidaadiks Virve Linderi. Sotsid pakuvad linnapeaks Henri Kaselo ja volikogu esimeheks Eduard Odinetsi. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Esmaspäeva pärastlõunal toimuvatel Kohtla-Järve linnavolikogu esimehe ja linnapea valimistel ei toeta sotsid valimisliidu Restart soosikuid Hendrik Agurit ja Virve Linderit, vaid esitavad oma kandidaadid, keda lubavad toetatada ka keskerakondlased. 

Sotsiaaldemokraadid esitavad linnavolikogu esimehe kandidaadiks riigikogu põhiseaduskomisjoni esimehe Eduard Odinetsi ning linnapea kandidaadiks üle 11 aasta Euroopa Parlamendi erinevates ametites töötanud Henri Kaselo.

Linnajuhtide ametitesse mitu kandidaati

Sotside fraktsiooni aseesimees Jelena Mutonen märkis, et alates 1996. aastast linnavolikogusse kuuluv Odinets on kohaliku omavalitsuse juhtimises kompetentne, tunneb väga hästi linnavolikogu tööd puudutavat seadusandlust, on tasakaalukas ja demokraatlik juht, oskab suhelda ja leida kompromisse.  "Need on täpselt need oskused ja omadused, mida meie linn vajab sügavast juhtimiskriisist väljumiseks," lisas ta. 

Üle 11 aasta Euroopa Parlamendi liikmete nõuniku ja büroo juhina, aga ka Tallinna linnavalitsuses töötanud Henri Kaselot  nimetas Mutonen linnapeakandidaadina suurepäraseks leiuks, kes toob värskust linna juhtimisesse. "Henri Kaselo kogemused ja sõltumatus kohalikest ärimeestest ning avatud hoiak kõigi poliitiliste jõudude suhtes veensid sotsiaaldemokraate kutsuma ta kandideerima linnapeaks. Kohtla-Järve vajab temasugust inimest linna juhtima", selgitas Mutonen.

Valimisliit Restart Kohtla-Järve kavatseb esitada linnavolikogu esimehe kandidaadiks Kohtla-Järve gümnaasiumi direktori Hendrik Aguri ja linnapea kandidaadiks Viru vangla projektijuhi Virve Linderi. 

Eesti Keskerakonna fraktsiooni esimees Sergei Lopin teatas, et nende viis liiget volikogus  kavatsevad hääletada Odinetsi ja Kaselo poolt. Keskerakonnal ja sotsidel on 25 kohalises  Kohtla-Järve volikogus kokku kümme saadikut.

Valimisliidu Restardi esindajate viimased väljaütlemised ja tegevused ei jäta kahtlust, et nende eesmärk on haarata Kohtla-Järvel ainuvõim ning jätta ülejäänud poliitilised jõud opositsiooni, ütleb linnavolikogu Eesti Keskerakonna fraktsiooni esimees Sergei Lopin.

Ta lisas, et koalitsiooniläbirääkimistel mõistsid keskerakondlased, et Kaselo on tugev ja pädev kandidaat. "Linnavolikogu esimehe kohale toetame Eduard Odinetsi kandidatuuri ning volikogu aseesimehena näeme jätkamas kogenud keskerakondlast Arne Berendseni. Oleme veendunud, et nimetetud isikud panevad aluse läbipaistvale ja teovõimelisele linnajuhtimisele," teatas Lopin.

Koalitsiooni loomine nurjus

Restart, sotsiaaldemokraadid ja Keskerakond pidasid läbirääkimisi Kohtla-Järvel koalitsiooni loomiseks, kuid Restart lahkus läbirääkimistelt, sest neile olid vastuvõetamatud Keskerakonna poolt esitatud abilinnapea kandidaadid Kristiine Agu ja Olga Golovatšjova. Restart esitas läbirääkimistel linnapea kandidaadiks Linderi ja sotsid volikogu esimehe kandidaadiks Odinetsi ning abilinnapea kandidaadiks Kaselo. 

Pärast läbirääkimiste nurjumist, asus Restart oma linnapeakandidaadile Virve Linderile otsima toetust volikogu nende saadikute seast, kes on sügisel linnavõimu tabanud korruptsiooniskandaali tõttu saanud kahtlustuse kriminaalkuriteos.

Hendrik Agur ütles eelmisel neljapäeval, et ta on esitatud volikogu esimehe kandidaadiks. "Kohtla-Järve volikogu esimeheks saamine ei ole iial olnud minu elu unistuseks, kuid praegu on vaja linn juhtimiskriisist välja tuua ja ma olen valmis võtma vastutuse," lausus ta.

Valituks osutumiseks on vaja 25kohalises volikogus saada vähemalt 13 häält. Aguri sõnul saab esmaspäeval näha, kas vajalikud toetushääled tulevad kokku. "Aga ma usun, et volikogu liikmed on tüdinenud juba patiseisust ja näevad, et linn peab edasi liikuma. Kui mulle see ametikoht usaldatakse, kavatsen täita sellest tulenevaid kohustusi täie pühendumusega."

Linnapea kandidaadiks esitab Restart Viru vangla projektijuhi Virve Linderi. Agur usub, et Linder saab esmaspäeval linnapeaks valimiseks vajalikud hääled.

Kõrvuti linnapeakandidaadile toetuse otsimisega koalitsioonilepingut Restardi liikme Virumaa kolledži direktori Mare Roosilehe sõnul praegu ettevalmistamisel pole. "Me ei ole praegu valmis koalitsiooniläbirääkimisteks," ütles ta, märkides, et kahtlusalustega ei saa moodustada koalitsiooni, kuid nendega võib pidada konsultatsioone.

Eduard Odinets nimetas absurdseks olukorda,  kus Restart soovib oma kandidaate ametisse valida nendesamade saadikute toel, keda nad ise kuu aega tagasi umbusaldasid.

Kohtla-Järve volikogu umbusaldas eelmisi linnajuhte 27. oktoobril seoses ulatusliku korruptsiooniskandaaliga, kus kahtlustuse kuriteos on saanud 17 inimest, kellest vahi alla on võetud vaid kohalik kommunaalettevõtja Nikolai Ossipenko. Kahtlusaluste seas on ka üheksa linnavolikogu liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles