Uue õlitehase ehituselt tuvastati 44 ebaseaduslikult töötavat välismaalast

Põhjarannik
Copy
Eesti Energia uue õlitehase ehitus Auveres eelmise aasta lõpus.
Eesti Energia uue õlitehase ehitus Auveres eelmise aasta lõpus. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Politsei, maksu- ja tolliamet ning tööinspektsioon tuvastasid ühisreidiga Auveres Eesti Energia uue õlitehase ehituselt 44 ebaseaduslikult töötajat.

Ehitusel kontrollitud 205 töötajast tuvastati rikkumisi 44 puhul. Viie välismaalase ja veel viie inimese töötamine ei olnud registreeritud ning 37 juhul jäeti tegemata kohustuslik teavitus Tööinspektsioonile.

Valdavalt oli tegemist Leedu, Ukraina ja Venemaa kodanikega. Kohapeal viidi läbi menetlustoimingud 38 inimesega, kuus inimest jõudis objektilt lahkuda ning nendega tegeleb edasi Tööinspektsioon. Enamik võib töötamist jätkata kui nõudmised on täidetud.

Ida prefektuuri piiri- ja migratsioonijärelevalvetalituse juhi Eerik Purgeli sõnul on jätkuvalt probleeme välismaalaste töötamisega Eestis, kuna dokumentatsioon ei ole korras. „Töötamisega seonduvat ei tohi võtta kui tülikat bürokraatiat, sest see on vajalik nii töötajate, tööandja kui ka töö tellija õiguste kaitseks. Tihti teevad ehitustöid alltöövõtjad, kes kasutavad nö renditööjõufirmasid ja siia lähetatud tööjõudu. On oluline, et võõrtööjõul oleksid sotsiaalsed garantiid, nende töö saaks õiglaselt tasustatud ja riigile laekuksid maksud. Ka hankija huvides on, et tema ehitusobjektil töötavad inimesed oleksid korrektselt tööle vormistatud,“ rääkis Purgel.

MTA maksuauditi üksuse juht Külli Koidumäe tuletab inimestele meelde, et ümbriku palk röövib nii riigikassast kui töötajalt. „Ümbrikupalka maksev ettevõte vähendab kulusid ebaseaduslikult ning saab ebaausa turueelise nende ettevõtete kõrval, kes täidavad maksukohustust ausalt. Samuti jääb töötaja, kes on nõus ümbrikupalka saama, osaliselt või täielikult ilma sotsiaalsetest tagatistest,“ lisas Koidumäe.

Tööinspektsiooni järelevalve osakonna juhtiv tööinspektor-jurist Janis Miilits rõhutab, et Eestisse lähetatud töötajad peavad olema ettenähtud korras registreeritud ja nende kohta tuleb tööandjal edastada Tööinspektsioonile vastavasisuline teade. „Nõuete järgimine on oluline, kuna see kaitseb nii töötaja õigusi kui tagab ausa konkurentsi tööjõuturul,“ lisas Miilits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles