Avalikke jaanitulesid ei keelata, metsas pole tuletegemine lubatud

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Päästeamet soovitab jaanituled ära jätta, kuid kui selleks siiski on suur vajadus, tuleb seda teha kõiki nõudeid järgides.
Päästeamet soovitab jaanituled ära jätta, kuid kui selleks siiski on suur vajadus, tuleb seda teha kõiki nõudeid järgides. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Möödunud nädalal kehtestatud tuleohtlik aeg jääb kehtima ka jaanipühade ajaks, mis tähendab, et metsa ja muu taimestikuga kaetud ning turbapinnasega aladel on lõkke tegemine, grillimine ja suitsetamine keelatud. Kogukondade ja omavalitsuste korraldatavad jaanituled võivad toimuda, sh võib lõket teha oma koduhoovis.

Alates 14. juunist kehtib üle kogu Eesti tuleohtlik aeg ning ulatuslike tulekahjude vältimiseks on metsa ja muu taimestikuga kaetud ning turbapinnasega aladel keelatud lõkke tegemine, grillimine ja suitsetamine. Lahtise tule tegemine on tuleohtlikul ajal keelatud ka RMK metsaaladel. Päästjad käivad kontrollreididel ning kui keegi teeb keelatud kohas tuld, siis antakse korraldus lahtine tuli kustutada või kustutavad päästjad selle ise. Rikkumise eest on võimalik rahatrahvi teha kuni 1200 eurot eraisikule ja kuni 3200 eurot juriidilisele isikule, teatas päästeamet.

Vihma ei lubata

Päästeamet soovitab jaanilõkked üldse ära jätta, kuid kui see siiski on väga oluline, tuleb tuleohutusse suhtuda äärmise hoolsusega.

Selle nädala alguseks prognoosib keskkonnaagentuuri ilmateenistus sooja kuni 31 kraadi, saju võimalus on väga väike. Seega suureneb tuleoht veelgi.

Päästeamet jälgib ilmaolusid ja päästesündmusi pidevalt ning juhul, kui olukord peaks muutuma, antakse uued korraldused.

Lõkete tegemise, grillimise ja teiste tuleohutust puudutavate küsimustega võib helistada riigiinfotelefonile 1247.

8 tuletegemise nõuet ja soovitust

1. Lõke tuleb teha võimalikult kaugele põlevmaterjalidest, hoonetest ja metsast.

2. Paik, kus tohib lõket üldse teha, peab olema igati hooldatud, st muru niidetud.

3. Lõke tuleb ümbritseda pinnasevalli või kividega ja lõkke ümbrus tuleb puhastada prahist.

4. Tuld tohib teha ainult tuuletu või tuulevaikse ilmaga. Jälgi ka tuule suunda, et sädemed ei langeks hoonele ega taimestikule.

5. Lõket ümbritsev pinnas võiks olla niisutatud, et tuli mööda kuivanud muru edasi ei leviks.

6. Kindlasti peavad lõkke juures valmis olema esmased tulekustutusvahendid ning peo lõppedes tuleb veenduda, et tuli on kustunud ning hõõguvat sütt ei ole.

7. Lõket ei tohi jätta hetkekski järelevalveta, sest õnnetuseks piisab ka paarist sekundist.

8. Päästeamet soovitab tungivalt valida lõkkevalvur, kes jälgib lõket süütamisest kuni selle kustumiseni, et lõkke tegemine oleks ohutu.

Kortermaja hoovis võib tuld teha

Päästeameti kinnitusel peetakse koduhooviks ka kortermaja juures asuvat haljasala, kus tohib ka tuld teha. "Kuigi soovitame seal tuld mitte teha − siiski, kui see ala on ühismaja koduhoov ja korteriühistu seda lubab, lubame ka meie. Tuld tehes on kohustus järgida kõiki ohutusreegleid: st lõke, grill ei tohi olla hoonetele ja põlevmaterjalidele lähemal kui 8 m, peab olema tagatud piisavalt kustutusvahendeid, tuld ei tohi jätta hetkekski järelevalveta ja tuld tohib teha vaid tuulevaikse ilmaga ning pinnas tuleb valmistada korralikult ette (niisutada maapind, puhastada prahist ja ümbritseda lõke pinnasevalli või kividega)," selgitas päästeameti kommunikatsiooninõunik Berit-Helena Lamp.

Ka veekogude ääres ei tohi päästeameti kinnitusel tuld teha, eriti juhul, kui ümbruses on kuiv roostik või muu taimestik, kuhu säde võib lennata ja tulekahju tekitada.

Samuti pole looduses lubatud praegu kasutada näiteks haagissauna ega gaasiga töötavat grilli, sest iga säde võib tekitada tulekahju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles