Narva lähedale on kavas rajada lennuväljaga äripark

Copy
Narva-Olgina Air Gateway.
Narva-Olgina Air Gateway. Foto: eskiis

Esmaspäeval, 12. juunil sõlmis Ida-Viru Investeeringute Agentuur (IVIA) Riigi Tugiteenuste Keskusega (RTK) toetuslepingu projekti ER201 "Narva-Olgina Air Gateway" elluviimiseks. IVIA koostas ja esitas projekti 2023. aasta veebruaris Eesti ELi välispiiri programmi 2014-2020 VI taotlusvooru ning sai mais ametliku rahastamisotsuse.

Projekti põhieesmärk on koostada TTA (teostatavus-tasuvusanalüüs) tulevase Olgina Äripargi arendamiseks koos lennuväljaga. Koostatavas dokumendis kirjeldatakse tulevase äripargi kontseptsiooni ja ärimudelit, mille unikaalsuseks on rajatav kuni 1600 m pikkuse asfaltkattega lennurada.

Olemasoleva Olgina lennuvälja territooriumile plaanitakse rajada uus äripark. Uue äripargi rajamiseks kavandatud 126 ha suurune maatükk asub Narva-Jõesuu valla haldusterritooriumil ja on praegu riigi omandis.

Olgina uue lennuvälja ehitamine ei ole kiire protsess, kuid mitmeetapiline plaan on juba koostatud ja see viiakse ellu samm-sammult. Eelmisel aastal algatas Narva-Jõesuu linn IVIA taotlusel detailplaneeringu, mis plaanitakse koostada 2023. aasta lõpuks. Koostatud dokumendid esitatakse aruteluks Narva-Jõesuu omavalitsusele detailplaneeringu kehtestamise otsuse tegemiseks.

Kui tulevase Olgina Äripargi territooriumi detailplaneering ametlikult kehtestatakse, on IVIA-l õiguslik alus taotleda riigilt maa üleandmist sihtasutuse omandisse eesmärgiga äriparki seal edasi arendada. Pärast maa omandisse saamist plaanib IVIA hakata otsima vahendeid tulevase äripargi taristu (vesi, kanalisatsioon, küte, elekter, side) ning lennuraja projekteerimiseks ja ehitamiseks.

Olgina Äripargi ja lennuvälja kompleksi ehitus viiakse ellu etapiliselt lähiaastatel ning esimese sammuna on projekti "Narva-Olgina Air Gateway" raames vaja koostada teostatavus-tasuvusanalüüs. Praegu valmistatakse ette dokumentatsiooni riigihanke läbiviimiseks, et leida TTA koostaja.

Detailplaneeringu kohaselt on planeeritava äripargi territooriumil võimalus arendada ettevõtlust lennundusega seotud valdkondades, näiteks väikelennukite ja nende komponentide tootmine (monteerimine), väikeste eralennukite hoiustamine ja hooldus, mehitamata õhusõidukite kokkupanek ja katsetamine, tšarterlennutransport, logistika, sh droonide tarne, laondus.

Projekt "Narva-Olgina Air Gateway"

  • Taotleja ja projekti juhtpartner: SA Ida-Viru Investeeringute Agentuur (IVIA)
  • Siduspartnerid (5): Narva linn, Narva-Jõesuu linn, Sillamäe linn, Keskkonnaministeerium ja Kaitseministeerium
  • Projekti periood: 13.06.2023 - 12.12.2023 (6 kuud)
  • Projekti eelarve: 131 247 eurot, sh toetus 94 122,30 eurot
  • ER201 projekt "Narva-Olgina Air Gateway" viiakse ellu Eesti ELi välispiiri programmist 2014-2020 ELi kaasfinantseeringuga Euroopa naabrusinstrumendi raames.

Lennuraja olemasolu võimaldab vastu võtta ning teenindada era- ja kommertslennukeid. Lisaks on äriparki planeeritud taristu langevarjuhüpeteks, purilennukitega lendamiseks, kuid ka uute väljatöötamisel olevate droonimudelite ja droonietenduste testimisalad jms.

Teine oluline tegevus projektis on projektimeeskonna esindajate õppevisiit Kagu-Soome. Selle reisi eesmärk on uurida Soome kogemusi väikelennuväljade arendamisel ja toimimisel. Projekti "Narva-Olgina Air Gateway" projektijuhi Vadim Orlovi sõnul pole saladus, et väikelennukite ja regionaallennuväljade arendamises on Soome Eestist ees ja meil on, mida põhjanaabritelt õppida.

Soome visiit on oluline mitte ainult väikelennukite arendamise kogemuste vahetamise seisukohast, vaid ka piiriüleste partnerlussuhete loomiseks Kagu-Soome omavalitsustega, kes sarnaselt Ida- Virumaaga asuvad Venemaa välispiiril.

"Meie piiripositsioon on alati taganud kauba transiidi ja reisijateveo läbi Ida-Virumaa. Meie maakonna majanduse võtmesektoriteks on traditsiooniliselt olnud tööstus, transiit ja turism. Nüüd tuleb leida uusi suundi, luua uusi ühendusi, otsida uusi turge. Ja selles osas sobib meie projekt ideaalselt Ida-Virumaa ees seisvate uute väljakutsetega. IVIA on praegu keskendunud turgude ümberorienteerimisele ja investeeringute kaasamisele Põhjamaadest. Lennuvälja olemasolu Narva lähedal on piirkonna infrastruktuuri oluline element, mis ei võimalda mitte ainult tšarterlende Riiga, Helsingisse või Stockholmi, vaid meelitab ligi ka suuri Lääne ettevõtteid," teab Vadim Orlov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles