"Tunnet, et keegi üleminekule vastu töötaks, õnneks ei ole"

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Maris Toomel, Kristina Kallas, Jaan Toots ja Henri Kaselo Jõhvi vallamajas eestikeelse õppe reformist aru andmas.
Maris Toomel, Kristina Kallas, Jaan Toots ja Henri Kaselo Jõhvi vallamajas eestikeelse õppe reformist aru andmas. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Haridus- ja teadusminister Kristina Kallas alustas esmaspäeval regulaarseid kohtumisi Ida-Viru omavalitsusjuhtidega, et anda vastastikku ülevaadet, kuidas üleminek eestikeelsele õppele kulgeb.

"Käisime kohtumisel läbi kõik väljakutsed. 1. septembril lähevad eestikeelsele õppele üle esimesed ja neljandad klassid, aga samal kuupäeval hakkavad koos kvalifikatsiooninõuetega kehtima kõikide õpetajate keelenõuded. See tähendab, et need õpetajad, kes jätkavad õpetamist vene keeles, peavad nüüd tõestama oma keeleoskust B2-tasemel. Kui nad seda ei oma, siis nad koolis jätkata ei saa," selgitas Kristina Kallas.

Eesti koolides ja lasteaedades on kokku 1800 õpetajat, kes praegu keelenõuetele ei vasta. Neil puudub kas nõutud C1- või B2-tase, sõltuvalt sellest, mis ametit nad koolis või lasteaias peavad. "Neist enamik on küll Tallinnas, aga päris märkimisväärne hulk lasteaiaõpetajaid, kes keelenõuetele ei vasta, on ka Ida-Virumaal. Valdav osa neist käib praegu keelekursustel," tõdes minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles