VIDEO Kohtla-Järve linnaväljakul põlevad küüditatute mälestuseks sajad küünlad (1)

Erik Gamzejev
Copy
Kohtla-Järve linnavalitsuse esisel väljakul süüdati esmaspäeva õhtul küüditamise ohvrite mälestuseks mitusada küünalt.
Kohtla-Järve linnavalitsuse esisel väljakul süüdati esmaspäeva õhtul küüditamise ohvrite mälestuseks mitusada küünalt. Foto: Erik Gamzejev / Põhjarannik

Märtsiküüditamise ohvrite mälestustseremooniale kogunenud inimesed süütasid esmaspäeva õhtul Kohtla-Järve linnavalitsuse esisel väljakul mitusada küünalt.

Kohtla-Järve linnapea Henri Kaselo tuletas meelde, et Kohtla-Järve ja Jõhvi piirkonnast saadeti Siberisse 1300 inimest. "Mõelda vaid, see oli alles aastal 1949, ajal mil Kohtla-Järe linn oli suur ehitustanner, kus Saksa sõjavangid ehitasid neid maju, mis on praegu siinsamas kesklinnas," sõnas Kaselo. 

Linnapea sõnul on kurb, et inimeste küüditamine toimub ka tänapäeval. "Ajalool on kahjuks komme ka korduda. Nii nagu Ivan Julm küüdistas tartlasi juba 16. sajandil, seejärel tulid  Peeter Esimene ja Stalin. Nüüd küüditab Putin ukrainlasi," sõnas ta. 

Tseremoonial kõnelenud Lüganuse Ristija Johannese koguduse õpetaja Ulvar Kullerkupp sõnas, et küüditamise üks eesmärke oli hirmutamine. "Inimeste vaimsus ja inimeste julgus tuli ära tappa," ütles ta. 

Kullerkupp meenutas, et kui tema vanaisa tuli Siberist tagasi ja rääkis söögilaua taga kirikuõpetaja Elmar Kulliga küüditamisest, siis jäi nad kohe vait, kui lapsed tulid tuppa. "Nad kartsid, et lapsed räägivad koolis ja sealt läheb jutt edasi ning nad saadetakse taas sinna, kus nad olid üle kümne aasta olnud," rääkis ta. 

Märtsiküüditamise ohvrite mälestamine Kohtla-Järvel.
Märtsiküüditamise ohvrite mälestamine Kohtla-Järvel. Foto: Erik Gamzejev / Põhjarannik
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles