Narvast sai üheks päevaks taas rahvatantsu pealinn

Copy
Hetk tänavuselt Narva tantsupeolt.
Hetk tänavuselt Narva tantsupeolt. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Pühapäeval, 29. septembril astus Narvas EV100 pargis tantsuplatsile ligi kakssada rahvatantsijat. Nüüdseks juba traditsiooniliseks saanud rahvatantsufestival "Narva tantsupidu" oli tänavu pühendatud eesti rahvakultuuri arendamisele ja toetamisele.

MTÜ Wildstream juba kolmandat aastat järjest korraldatud peo raames oli kõigil Eesti rahvakultuuriühendustel ainulaadne võimalus tutvustada oma traditsioone ja kunsti rahvatantsu kaudu. Seekord osalesid festivalil Narva linnavalitsuse, integratsiooni sihtasutuse ja Eesti rahvakultuuri keskuse toetusel tantsurühmad Võrust, Tartust ja Tallinnast. Oma tantsukava esitas ka vene selts.

Wildstreami juhi ja tantsupeo korraldaja Artjom Poljaki sõnul võtsid peost aktiivselt osa nii noored kui ka eakad narvalased. "Nende sõnul on väga oluline näha, kui väga inimesed, eriti noored, seda vajavad."

"Kui inimesed naeratavad, rahvarõivaid õmblevad, laulavad, tantse õpivad ja esitavad ning lõbutsevad, siis teame kindlalt, et pärimus elab edasi ning rahvastevahelise sõpruse traditsioonid loomingus jätkuvad. Sellised peod tugevdavad Ida-Virumaal arusaama Eesti kultuuride mitmekesisusest ning on aluseks tervele ühiskonnale, mis on võimeline jagu saama mis tahes sallimatuse ilminguist," märkis Poljak.

Kogu ettevalmistusperioodi vältel olid korraldajad ühenduses tantsupeomuuseumi töötajatega, kes toetavad Narva iga-aastase rahvatantsupeo läbiviimist.

"Oleme tänulikud kõigile oma partneritele ja kolleegidele muuseumidest, sihtasutustest, ministeeriumidest ja rahvusorganisatsioonidest, kelle abiga meil õnnestus rahvatantsukollektiivid taas Narva kutsuda. Seekord osales meie peol üle kahesaja tantsija, külalisi oli varasemast kaks korda rohkem. Festivali külaliste ja osalejate arv kasvab iga korraga, mis tähendab, et meil on õnnestunud leida oma koht Ida-Virumaa kultuurielus. Mul on väga hea meel, et kord aastas nimetatakse meid täie õigusega Eesti tantsupealinnaks," rääkis Poljak.

Tagasi üles