Emakeelepäeval toimub Kohtla-Järvel kõnekoosolek eestikeelse riigigümnaasiumi toetuseks (1)

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridusminister Mailis Repsi hiljutise külaskäigu ajal Kohtla-Järvele jäi temalt saamata selge sõnum, et uus riigigümnaasium tuleb täielikult eestikeelse õppega.
Haridusminister Mailis Repsi hiljutise külaskäigu ajal Kohtla-Järvele jäi temalt saamata selge sõnum, et uus riigigümnaasium tuleb täielikult eestikeelse õppega. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Emakeelepäeval, 14. märtsil kell 17 toimub Kohtla-Järvel Virumaa kolledžis avalik kõnekoosolek täielikult eestikeelse riigigümnaasiumi toetuseks.

Kõnekoosoleku eestvedaja Mare Roosileht tõdes, et kuna otsus tänavu sügisel Kohtla-Järvel uksed avava riigigümnaasiumi õppekeele suhtes on jätkuvalt tegemata, tuleb eestikeelse gümnaasiumihariduse säilimise nimel jätkuvalt aktiivselt tegutseda. 

"Saadame sellelt koosolekult eestikeelset riigigümnaasiumi nõudva sõnumi peatselt ametisse astuvale uuele haridus- ja teadusministrile," ütles Roosileht lisades, et koosolekul räägitakse ka  Virumaa Eesti Hariduse Selts asutamise plaanist. 

Kõnekoosolekul esinevad TalTechi Virumaa kolledži keeltekeskuse juhataja Kaire Viil ning eesti keele lektor Ingrid Prees. Videopöördumise koosolekul osalejate ja avalikkuse poole teeb laulja Ivo Linna. Järve Gümnaasiumi õpilaste nimel kõneleb Elizabeth Veri ning oma luulet loeb kirjanik Anneli Lamp.

Meeleolu aitavad koosolekul luua isamaaliste laulude ühislaulmine ning naisrühm Gevi tantsud.

Ivo Linna rääkis hiljuti Põhjarannikus ilmunud loos, et talle on arusaamatu, kuidas saab eestikeelset haridust Ida-Virumaal kokku tõmmata, viidates eestlaste vähesusele. "Kõige lihtsam on öelda, et jah, seal Kohtla-Järvel on meil nii vähe õpilasi ja meil ei ole mõtet sellist kooli pidada. Aga just selles ongi, kurat, asja mõte, et seda on vaja pidada, mitte teha riigigümnaasium ja siis öelda, et näe, meil on siin 12 eestikeelset ja 200 venekeelset, me ei saa ikka selle eestikeelse kooliga siin hakkama. See on mage! See on alatu! Aga see on alati nii olnud. Ja neid ümmargusi vastuseid kuulates läheb ju tuju väga halvaks."

Avalikule kõneoosolekule 14. märtsil kell 17 – 18 TalTechi Virumaa Kolledži suures auditooriumis (Järveküla tee 75) on oodatud õpilased, lapsevanemad ja kogukonna liikmed. Sissepääs vaba.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles