VIDEO: Jõhvi volikogu liige kutsub avalikult üles ära ostma riigikogu liiget (5)

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Jõhvi vallavolikogu liige Arthur Seppern leidis, et kui Jõhvi eelarvest maksta riigikogusse siirdunud endisele vallavanemale Martin Repinskile nelja kuu palga suurune hüvitis, siis motiveerib see teda rohkem riigi raha Jõhvi valda suunama.
Jõhvi vallavolikogu liige Arthur Seppern leidis, et kui Jõhvi eelarvest maksta riigikogusse siirdunud endisele vallavanemale Martin Repinskile nelja kuu palga suurune hüvitis, siis motiveerib see teda rohkem riigi raha Jõhvi valda suunama. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Jõhvi volikogu istungil lõi neljapäeval kired lõõmama vallavanema kohalt riigikogusse siirdunud Martin Repinskile 14 400 euro suuruse lahkumishüvitise määramine.  Volikogu liige Arthur Seppern leidis, et Repinski toob hüvitise eest vastuteenena vallale rohkem raha riigieelarvest. 

Kuigi vaid veidi enam kui üheksa kuud vallavanema ametis olnud Repinski vahepausita riigikogu liikme palgale asus, pidasid Keskerakonna ja valimisliidu Jõhvi - meie kodu 13 koalitsioonisaadikut vajalikuks määrata talle nelja ametipalga suurune  ehk 14 400 eurone lahkumishüvitis. 

Nii suure hüvitise maksmist kaitses keskerakondlane ja vallale kuuluva Jõhvi hooldekodu tegevjuht Arthur Seppern, kes leidis, et 976 häälega riigiikogusse valitud Repinskile sellise lahkumiskingituse tegemine tuleb tulevikus vallale kasuks. "Kui me tahame tulevikus ikkagi loota, et me sealt  [riigikogust] mingeid rahasid siia saame, siis ma arvan, et on mõistlik talle see kompensatsioon maksta. Sellepärast, et sealt on võib-olla Martinilt palju rohkem raha tulemas siia valda. Juristid peavad vaatama, kas see on seaduslik või mitte," sõnas Seppern volikogu istungil. 

Repinskile nelja kuu palga suuruse lahkumishüvitise maksmise ettepaneku teinud Velli Naber hoidus Põhjarannikule selgitamast, millega on nii suur hüvitis põhjendatud: "Koalitsioon otsustas, mina kandsin ainult ette," sõnas ta märkides, et keegi peab ju eesti keeles rääkima.  Ta lisas samas, et miks mitte maksta, kui vallal raha on ja lahkumishüvitisi on varem makstud. 

13 poolthäälega määraski volikogu Martin Repinskile nelja kuupalga suuruse hüvitise.

Opositsioonileeris tekitas sellise ootamatu ja eelarvevälise kulutuse tegemine tugevat pahameelt.  "See ei ole midagi muud kui altkäemaksu maksmine - avalikult," sõnas opositsiooni kuuluv Kaia Kaldvee. 

End nii koalitsiooni kui opositsiooni välise saadikuna määratlev Teet Enok nimetas toimuvat häbiväärseks. "Kulla 13 sõpra," pöördus ta koalitsioonisaadikute poole. "Lõpetage ära see määrimine. See on järjekordne näide, kuidas määrida selle jaoks, et natukenengi enda kasuks mingisuguseid otsuseid saada.  Me töötame siin ühiskondlikel alustel, mitte määrimise peal. See on inetu ja see on häbiväärne, mis siin toimub," sõnas Enok. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles