Lüganusel asutakse esmaspäeval vallavanemat umbusaldama

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2013. aasta detsembris sai Lüganuse vallavanemaks kandideerinud Allar Aron kõigi volikogu koalitsiooni kuuluvate saadikute toetuse; nüüd hakkavad needsamad inimesed teda umbusaldama.
2013. aasta detsembris sai Lüganuse vallavanemaks kandideerinud Allar Aron kõigi volikogu koalitsiooni kuuluvate saadikute toetuse; nüüd hakkavad needsamad inimesed teda umbusaldama. Foto: arhiiv

Esmaspäevasel istungil arutab Lüganuse vallavolikogu erakorralisel istungil koalitsiooni umbusaldusavaldust vallavanem Allar Aronile ja opositsiooni umbusaldusavaldust volikogu aseesimehele Andrus Kütile.

Lüganuse vallavolikogu esimees Marja-Liisa Veiser ütles, et volikogu on praeguse vallavanema suhtes juba pikemat aega rahulolematust üles näidanud.

"Allar Aronile heidetakse ette mitmeid juba enne ühinemist lahendamata jäänud probleeme, mis ootavad lahendust tänaseni, kuid nurinat on ka pärast ühinemist kerkinud küsimustele lahenduste leidmise ja jooksva töö osas, samuti selle üle, et piisavalt ei ole panustatud ühinenud piirkondade ühtlustamisse," põhjendas ta. "Kindlasti mängib siin rolli mitu asjaolu. Esiteks see, et tänane vallavanem ei ole kohalik inimene ega ole olulisel määral kursis selle piirkonna eripärade, ootuste ja kitsaskohtadega. Samuti on üheks mõjufaktoriks opositsioonipoolsed traditsiooniks kujunenud arvukad arupärimised vallavanemale ning samal ajal tekitatud infosulg. Seetõttu on täna volikogu enamuse seisukoht, et vallavanem peaks olema kohalik inimene, kes oleks teadlik probleemidest ja suudaks tekkinud küsimusi lahendada ka opositsiooni vastutööle vaatamata. Täna on oluline piirkonna areng ja vallakodanike heaolu, mitte soov kellelegi ära teha."

Pole kohalik inimene

Volikogu aseesimees Andrus Kütt märkis, et volikogus käib pidev võimuvõitlus.

"Jah, Aron oli koalitsiooni kandidaat vallavanema kohale, aga tema ametis oldud ajaga oleme aru saanud, et juhtimine ei ole vajalikul tasemel. Ta ei ole oma valla inimene, vaid käib siia kaugemalt tööle ja see on osutunud takistuseks."

Küti sõnul said umbusaldamise kasuks otsustamisel oluliseks ka järeldus, et vallavanemal puudub kontroll valitsuse struktuuriüksuste tegevuse üle, ning puudused hangete korraldamisel ja tööde eest tasumisel. Küsimusi tekitab ka valla sõiduautode ebamäärane kasutus.

"Jutt oli tal hea, aga tegusid pole taga," ütles volikogu revisjonikomisjoni esimees Mart Kivistik, et vallas on probleeme iga valdkonna juhtimisel. "Järelepärimistele ei suudeta vastata, vallavanem ei valda eelarvet, hangetega on probleeme... Vallavanem ei ole suutnud tugevat meeskonda luua ja seda toimima panna. Ta ei võta seda piirkonda kui oma kodu, ta käib siin tööl."

Ei olnud üllatus

"See umbusaldamise oht on kõik need aasta ja kaks kuud üleval olnud," viitas vallavanem Allar Aron aastatagusele vallavalitsuse umbusaldamisele.

Aroni sõnul pole kolmest üheks liitunud valla käivitamine lihtne olnud ning käivitusfaas kestab veel praegugi. "Meil on erisugustel põhjustel väga palju inimesi vahetunud. Väga palju on aga tehtud sellegipoolest. Olen saanud ennast asjadega kurssi viia, aga põhitöö seisab alles ees. Kahju, kui see nüüd katkeb," tõdes ta.

Aroni sõnul on pidevad pinged volikogus mõjunud pärssivalt ka vallavalitsuse tööle, ent meeskond on sellele vaatamata tubli olnud ja kõvasti pingutanud.

"Olen seda tööd südamest teinud, tööpäevad on väga pikad olnud. Kui ma üldse endal mingit süüd näen, siis ainult oma lähedaste ees, kelle jaoks mul on väga vähe aega jäänud."

Etteheited volikogu juhtimisele

Lisaks kaheksa allkirjaga umbusaldusavaldusele vallavanema suhtes esitas volikogu kuueliikmeline opositsioon umbusaldusavalduse volikogu aseesimehele Andrus Kütile.

"See ei olnud vastukäik vallavanema umbusaldamisele," ütles opositsiooni kuuluv volikogu liige Enno Vinni, et tegemist oli kokkusattumusega ning opositsioon kavatseb vallavanema umbusaldamisel erapooletuks jääda.

Küti umbusaldamise põhjuseks ütles Vinni, et volikogu töö ei ole koordineeritud ja volikogu juhatuse töö on nõrk.

"See on mulle juba kolmas umbusaldusavaldus; üks kord ei läinud see volikogus läbi, teine kord võeti avaldus enne istungit tagasi," rääkis Kütt. "Põhjusi pole mulle öeldud, küll aga ütles opositsiooni esindaja seda avaldust volikogu esimehele üle andes mulle, et selles pole midagi isiklikku."

Vallavanemakandidaat olemas

Marja-Liisa Veiser ütles, et koalitsioonil on uue vallavanema kandidaat olemas, nimedest on aga vara rääkida, sest volikogu pole veel neid teemasid arutanud ega ühtegi otsust teinud.

Andrus Küti sõnul on uue vallavanema kandidaadil Lüganuse vallas kinnisvara ning ehkki ta praegu töötab mujal, on tal soov Lüganusele tagasi tulla ja huvi piirkonda arendada.

Üleeile esitasid neli volikogu liiget ettepaneku kutsuda kokku volikogu erakorraline istung; arutamiseks pakutud päevakorrapunktid sisaldavad lisaks umbusaldamistega seonduvale ka valla põhimääruse muutmist - kui praegu kehtiv põhimäärus nõuab vallavanemalt kõrgharidust, siis uues sõnastuses on nõutav vähemalt keskharidus.

Marja-Liisa Veiser ei kinnitanud ega lükanud ümber, et selline muudatus on seotud konkreetse vallavanemakandidaadi´haridustasemega.

"Kõrghariduse nõue kirjutati põhimäärusesse sisse alles vahetult enne kolme omavalitsuse ühinemist," ütles ta. "Arvestades, et opositsioon on Lüganuse valla kohta pidevalt negatiivseid signaale edastanud ning inimestel on tekkinud hirm siia kandideerima tulla, ei saa me kandidaatidele väga kõrgeid nõudeid esitada."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles