Teadlaste öö haaras üle tuhande idavirulase

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Teadlaste ööd tähistati eelmisel reedel Ida-Virumaal neljas kohas, millest rahvarohkeim oli tuhande osalejaga TTÜ Virumaa kolledž. Sealsed külastajad võisid lahkuda savist näomaski, isetehtud seebi ja tervisliku maiusega − üle Euroopa oli seekord festivali juhtmõtteks "Teadus teeb terveks".

Eelmise aasta rekordit, mil TTÜ Virumaa kolledžis loendati kokku 1234 külastajat, seekord lüüa ei õnnestunud, ent umbes tuhat väikest ja suurt teadushuvilist leidis kolledžimajja tee ka tänavu.

Et töötubadesse pääseks rohkem inimesi, otsustati seekord teha vähem erinevaid, aga korraga mitmes ruumis. Nii sai seepi ja tervislikku maiust valmistada kahes auditooriumis mitmel kellaajal. Ilu töötuba korraldati aga eraldi lastele ja täiskasvanutele.

"Tagasiside näitas, et ikka jäi väheseks ning kõik soovijad töötubadesse ei pääsenud," tunnistas kolledži arendusdirektor Mare Roosileht, kelle sõnul tuleb otsida võimalusi, et töötube edaspidi veel rohkemates ruumides läbi viia.

Kolledžipere suur panus

Töötubade ideed ja teostus pärinesid seekord täielikult kolledži õppejõududelt ja tudengitelt. Nagu ka osa toorainest. Näiteks täiskasvanute ilu töötoas sai valmistada mõnusa saunarituaali juurde kuuluvat kehatinktuuri, kus mee kaaslaseks oli kas piparmünt, salvei, roosiõli või aaloe. "Taimed olid meie töötajate kodust või aiast, samuti mesi, nii et kõik oli täiesti looduslik," kinnitas Roosileht.

Kolledži töötajate valmistatud olid ka soolased ja magusad küpsetised ning tervislikud joogid, mida sai osta tervisekohvikust. "Üleskutsele ise midagi küpsetada vastas seitse töötajat," ütles Roosileht, kelle panus oli ahjusoe kanapitsa.

Tervislikku maiust sai mätsida ka kohapeal: kookose- ja kaerahelvestest energiapallidesse lisati riivitud kamašokolaadi, pähklivõid ning vedelat mett. Isuäratavama tulemuse nimel veeratati palle mandlipurus.

Populaarseks osutus veel võimalus meisterdada minirobot tolmu pühkimiseks. Selleks kasutati hambaharja, traati, patareid, kirjaklambreid ja vibromootorit. Viimast ei pea tingimata ostma, vaid saab võtta vanast telefonist. "Miniroboti meisterdamise vastu tundsid võrdselt suurt huvi nii vanaisad, isad kui lapsed ja neid saab käepärastest vahenditest ka kodus järele teha. Nagu kõiki tegevusi, mida me teadlaste ööl pakkusime," rääkis Roosileht.

Külastajaid jagus mujalegi

Kui TTÜ Virumaa kolledž oli teadushuviliste päralt õhtutundidel, siis Kukruse polaarmõisa oli asja terve päeva jooksul. Osaleda sai aeroobikas ja zumba treeningus ning teha tutvust spetsiaalsel toolil tehtava kiirmassaažiga, mida kutsutakse ka kontorimassaažiks. Loengud aitasid saada teadlikumaks oma toiduvalikutes. Reedese päeva jooksul käis polaarmõisast läbi poolsada inimest.

"Eelmisel aastal, kui programm oli mõeldud rohkem lastele, oli osalejaid 200, aga siis hakkas minu arvates kvaliteet kannatama. Seekord oleks võinud loengutes siiski rohkem kuulajaid olla. Kõige positiivsem oli tänavu see, et treeningutele tulid Jõhvi põhikooli kehalise kasvatuse õpetajad koos liikumishuviliste õpilastega," rääkis Kukruse polaarmõisa perenaine Kaja Kama.

Kohtla kaevandusmuuseumis pakuti teadlaste ööl ekskursiooni ja tervislikke suupisteid rohkem kui 60 inimesele. Kuulajates tekitas suurt huvi kaevandusmuuseumi partneri, OÜ Adrenaator Grupi juhi Imre Poomi loeng paastumisest, mille ta on oma nahal läbi teinud, rääkis muuseumi teenindusjuht Maive Raudver.

"Meil on mõtlemiskoht, kas alustada järgmisel aastal teadlaste öö programmi varem, nii et selles saaksid osaleda ka lasteaia- ja kooligrupid. Samuti võiks mõelda uudsematele töötubadele, et külastajaid oleks rohkem," arutles Raudver.

Teadlaste öö festivaliga liitus tänavu ka Illuka kool, kus 25. septembril oodati rahvast tervisemessile. Programmis olid esmaabi, hammaste pesemise ja stressipalli meisterdamise töötuba, hingamisteemaline loeng ning muud tervisele kasulikku infot.

Kümnendat korda toimunud teadlaste öö festival hõlmas tänavu rohkem kui 400 teadussündmust ligi 40 kohas üle terve Eesti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles