Torm ujutas Narva-Jõesuu rannikualad üle

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva jõgi tõusis suudmes üle kallaste, ujutades Narva-Jõesuu rannikualad üle.
Narva jõgi tõusis suudmes üle kallaste, ujutades Narva-Jõesuu rannikualad üle. Foto: Ilja Smirnov

Eilse päeva seisuga võib öelda, et Ida-Virumaa elas nädalavahetusel ja nädala alguses möllanud tormi üle tõsisemate tagajärgedeta. Olemasolevate andmete kohaselt ei lükanud tuul linnades ümber ka ühtegi jõulupuud.

4. detsembri õhtul ja 5. detsembri öösel said päästjad kolm tormiga seotud väljakutset Kohtla-Järvelt. Samal ööl tuli paar väljakutset ka Uikalast ja Iisakust.

Laupäeva, 5. detsembri hommikul asus torm laastama Narva-Jõesuud − sealt tuli kaks väljakutset. Narvas Hariduse tänaval ajas tugev tuul ümber ühe puu.

Pühapäeval, 6. detsembril ei saanud Ida-Virumaa päästjad ühtegi tormiga seotud väljakutset.

Esmaspäeval, täpsemalt eilse õhtu seisuga said päästjad neli väljakutset: Narva-Jõesuust, Iisakust, Vaivara vallast Peeterristi külast ning Jõhvist Vahe tänavalt. Jõhvis kujutas endast ohtu katuse küljest lahti tulnud plekitükk.

"Mitte midagi hirmsat meil ei juhtunud," ütles esmaspäeva õhtul Narva-Jõesuu linnavalitsuse korrakaitse- ja keskkonnaspetsialist Andrei Palmberg. "Laupäeval kukkus aadressil Raja 79 maha puu, mis päästjate ja kommunaalettevõtete töötajate abiga ära koristati. Augal läks täna (eile − toim) samuti ümber puu, rebides katki elektrijuhtmed, kuid meie elektrikud on seal töö juba lõpetanud − liinid on taastatud ja majad elektri tagasi saanud."

Paiguti uputas 

Narva-Jõesuu veetasemest rääkides teatas Palmberg, et uputas piki jõekallast kulgeval Kalda tänaval ning pooleldi vee alla jäi ka sadamakai lähedal asuv laste mänguplats.

"Kuid kai ise on esialgu veel kuiv," lisas ta eile tööpäeva lõpus, oletades samas prognoosidele tuginedes, et teisipäeva hommikuks saavutab veetase haripunkti.

Eile hommikul oli üleujutus ka Kunda jõel, mille suue mattus liiva ning jõgi ujutas rannaala.

"Päästjad selgitasid välja, et elumajadele ohtu ei ole," teatas Ida päästekeskuse pressiesindaja Helen Tammets. "Olukorrast teavitati kohalikku omavalitsust, kes pidi vastu võtma edasised otsused (kas kaevata lahti jõe suue). Päästjad jälgivad olukorda ja on valmis vajaduse korral reageerima."

Sillamäe sadamas ollakse harjunud

Sillamäe sadam elas tormi üle probleemideta. Sadamakapten Ants Madisson märkis, et ette tuleb kõvemaidki torme, ent tema sõnul ei saa praegust olukorda ka päris tavapäraseks nimetada.

"Säärastel juhtudel kinnitatakse sadamakraanad, koristatakse ära kõik, mis võib tuulega lendu minna, ning hoiatatakse kõiki sadamas olevaid aluseid ja kinnitatakse need," rääkis ta.

Mitte alati ei lahku alused tormi korral sadamast. Kõik sõltub tuule tugevusest ja suunast.

"Seekord puhusid peamiselt lääne- ja edelatuuled, nii et need alused, mis sadamas randusid, siin ka seisid. Tõsi küll, veooperatsioone eriti läbi ei viidud, sest sadas ka vihma. Ent need alused, mis on reidil, ootavad seal, kuni ilm rahuneb," rääkis Madisson.

Tema sõnul oli tormi ajal sadamas viis alust: Ust-Luga praam, väiksemat sorti kaubalaev, millel lastiks väetised, ning kolm puksiiri.

"Meil on kõik hästi," võttis kapten lühidalt kokku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles