Braavo, Ida-Virumaa tantsutüdrukud!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve tantsutrupi Rütm võidutants − "Iirimaa tants". Terve tants päkkadel ja gravitatsioonijõudu eirates õhus!
Kohtla-Järve tantsutrupi Rütm võidutants − "Iirimaa tants". Terve tants päkkadel ja gravitatsioonijõudu eirates õhus! Foto: Matti Kämärä

"Koolitantsu" finaal Jõhvi kontserdimajas − see oli energialaks, mille nimel tasus noortel tantsijatel harjutada, mille nimel tasus nende juhendajatel pabistada ja mille nimel tasus publikul kohal olla.

Jõhvi kontserdimaja lava oli laupäeval ja pühapäeval täis tantse, mille koreograafia pani ahhetama ning meisterlik esitus ohhetama.

Popp festival

Noorte seas väga populaarne "Koolitants" püstitas sel hooajal rekordi, alustades maakondlike voorude kaudu teekonda finaali 6577 tantsijaga ning 642 omaloomingulise tantsuga. Pöörased numbrid! Finaali pääses neist 115.

Põhjarannik käis vaatamas pühapäevaõhtust kontserti − kahel päeval kokku oli neid kolm −, kus osales kõige rohkem Ida-Virumaa tantsutruppe ja mis kestis koos võitjate autasustamisega kolm tundi, kuid see aeg läks lennates.

Paremat publikut kui "Koolitantsu" publik annab otsida. Omadele hoiti pöialt väga häälekalt ning aplaus mürises üle saali.

Tants pole kaugushüpe, kus sentimeetrid otsustavad kõik, ning juba paarist esimesest numbrist alates oli selge, et žüriil ei saa lihtne olema. Kui aga esinemisjärg tõi lavale Kohtla-Järve tantsutrupi Rütm, kes laskis tulla oma juhendaja Asja Seletskaja loodud "Iirimaa tantsu", olin ma valmis oma mütsi ära sööma, kui see tants ei peaks võitma. Need tüdrukud ei lasknud hüppeid sooritades ennast gravitatsioonijõust üldse häirida! Ja terve tants päkal!

Narva või Jõhvi?

Võitjaks nad tulidki − estraaditantsu kategoorias vanuserühmas 4.-7. klass.

Igas kategoorias ja vanuserühmas kuulutati lisaks laureaadile välja ka kaks nominenti ehk siis II-III koht.

Estraaditantsu põhikooli vanuserühmas pälvis nominendi tiitli Ljudmilla Vesnina juhendatav Kohtla-Järve tantsutrupp Zagadka, kes esitas "Dagestani tantsu".

Et võit tuleb Ida-Virumaale, oli selge ka gümnaasiumi arvestuses, ainult et kummale see langeb, kas Narva trupile Varjud või Jõhvi trupile Vallatud... Mõlema esitus oli perfektne, rääkimata koreograafiast ja lavakostüümidest.

Žürii kuulutas võitjaks Tatjana Bulattšik-Verhovski juhendatava Jõhvi trupi, kes esitas "Ma tantsin, tantsin, tantsin...". Narva trupp, juhendaja Jelena Kissin, pälvis maagilise tantsu eest "Uue päeva algus" nominendi tiitli.

Selles kategoorias ja vanuserühmas võistles veel kolmaski Ida-Virumaa tantsutrupp − Antree Sillamäelt, juhendaja Nadežda Sljusarenko − ja kuigi need tüdrukud auhinnalist kohta ei pälvinud, on nende tants "Mustlaste lauluviisid" iga kontserdikava ehteks. Mustlased mis mustlased!

"Süüa ja magada!"

Žürii sõnul lähevad tantsud sel festivalil aasta-aastalt põnevamateks ja neis on palju nutikaid lahendusi. Head meelt tegid neile tantsijate suurepärane tehniline tase ja energia, mis raputas mõnusalt.

Laste- ning vabatantsude kontserdil tantse hinnanud žürii liige Kaja Lindal oli meeldivalt üllatunud, et noored tantsijad on Eestis nii head ning valdavad tantsutehnikat juba noores eas professionaalselt.

"Festival "Koolitants" on väga suur ja meeleolukas üritus. Energia, mis kontsertidel saali kandus, oli vapustav," tõdes ka žüriisse kuulunud Maria Goltsman, Ida-Virumaalt pärit tantsija. "Mulle meeldis näha kõiki neid tantse ja eriti meeliköitev oli, kui trupp tegeles tantsu vältel ühe mõtte arendamisega ning kasvatas sellest tugeva ja kandva idee. Kokkuvõtteks tahan ütelda, et neil, kes sel finaalkontserdil laureaadi või nominendi tiitlit ei saanud, ei tasu olla kurb, sest tegemist on konkreetse žürii hinnangu ja kunstiliste eelistustega. Kõik tantsud, mida me finaalis nägime, olid suurepärased!"

Üks võit tuli Ida-Virumaale veel: tantsutrupp Zagadka, kel oli üks nominatsioon juba taskus, tunnistati tantsuga "Näljased mängud", juhendajad Marina Ravlusevich ja Nataliya Zaytseva, sõutantsu kategoorias põhikooliastmes kõige paremaks.

Seega − Ida-Virumaale tuli kokku viis auhinnalist kohta. Braavo, Ida-Virumaa tantsutüdrukud! Kolm hästi pikka paid teile!

Noorte endi soovid pärast pingelist festivali võib kokku võtta ühe tüdruku sõnadega: "Süüa ja magada!"

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles