Vaimse tervise toob Ro-Ro klubisse Bachi muusika

Copy
"Marimba on müstilise ja sügava kõlaga instrument, mis viib kuulajad ainulaadsesse muusikalisse kosmosesse," kinnitab Tanel Eiko Novikov.
"Marimba on müstilise ja sügava kõlaga instrument, mis viib kuulajad ainulaadsesse muusikalisse kosmosesse," kinnitab Tanel Eiko Novikov. Foto: Simon Heydorn

Reede, 11. oktoobri õhtul täitub Narva Art Club Ro-Ro kott-toolidega ning publikul on võimalus kogeda hilisõhtust meditatsiooni Bachiga.

"Hilisõhtune meditatsioon Bachiga" toob kokku muusikateraapia doktori Alice Pehki ja marimbamängija Tanel Eiko Novikovi.

"Marimba on müstilise ja sügava kõlaga instrument, mis viib kuulajad ainulaadsesse muusikalisse kosmosesse," kinnitas noor marimba-artist.

Kavas on Bachi sooloteosed tšellosüit nr 6 C-duur ning viiulisonaat nr 1 g-moll.

"Sellel erilisel kontserdil soovime teadvustada suurepärast võimalust, mida pakub muusika − kuulata ja ava(sta)da muusika kaudu iseennast," selgitas muusikaterapeut Alice Pehk.

Saab süveneda oma sisemaailma

"Muusika on peegel: muusikat kuulates kuulame tegelikult iseennast. See, mida kuulates kogeme ja milliseid seoseid endas loome, kõneleb meile meist endist, see on meis, ka meie hinge sügavaimates soppides toimuva peegeldus. Mida teadlikumad oleme aga eneses peituvast ja toimuvast, seda paremini saame ennast ja oma elu juhtida ning seda paremad püsivad meie vaimne tervis ja üldine heaolu," lisas ta.

Kontsert kulgeb süvenemises, ilma aplausita. Pärast muusika kuulamist on publikul võimalik osaleda arutelus muusikaterapeudi ja esinejaga, et saada teada, mispärast tekitab muusika nii- või teistsuguseid kujutluspilte ja emotsioone, mida see kuulaja kohta räägib, kuidas saadud informatsiooni tõlgendada ja kasutada.

"Enda sisemaailma süvenemine ja kogetu jagamine on kuulajatele vabatahtlik, kontserti saab soovi korral nautida ka täiesti tavapärase kontserdikülastajana," ütles vaimse tervise sarja eestvedaja Heili Vaus-Tamm.

Päeval on oodatud kooliõpilased

Kontsert algab kell 20.30. Päeval saavad klubis sedasama kontserti kogeda Narva eesti gümnaasiumi abituriendid. "Selle eesmärk on tutvustada noortele klassikalise muusika kontserti ja tekitada harjumust seal käia. Tihtipeale käivad pered koos väikeste lastega kontserdil. Teismelised aga võõrduvad nii teatrist kui ka kontsertidest," selgitas Heili Vaus-Tamm.

Kontsert-mõtterännak toimub Narva sügispealinna programmi raames ning koostöös Narva eesti gümnaasiumiga. Seda toetavad Martin Napa, Narva linn ja Eesti kultuurkapital.

Tagasi üles